Търси се ... майка, заплата 600 лева

Мисия Пловдив

09-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Най-често приемни родители стават семейства загубили собствените си деца

В пловдивските домове за сираци живеят 256 деца. Те са изоставени от родните им родители. За тях се грижи държавата. Националната политика е извеждане на тъжните детски души от домове и настаняването им в семейна среда. Чудесно като идеи и политики. Към октомври месец в Пловдив в приемни семейства са настанени само 16 дечица. От началото на 2012-та година за приемна грижа са кандидатствали 8 семейства. Реално нуждаещите се деца са 67.

Фондация "За нашите деца" в партньорство с община Пловдив стартира проект по търсене и обучение на приемни семейства. Амбицията е да се намерят нови 15 майки и татковци, които да отворят сърцата си и домовете си за изоставени деца.

Родител може да стане всеки психично здрав българин. Не е задължително кандидатът да е семеен. Може да е самотен, да има брак или да живее на семейна начала. Мераклиите трябва да приемат родителството като професия. Сред задължителните условия да кандидатстваш не е да си безработен. Работната заплата на бъдещите приемни родители не е за пренебрегване. Грижата за едно дете се възнаграждава с 377 лева на месец, за две – 406, ако се приемат три деца заплатата става 435 лева. Отделно по проекта са предвидени разходи и за отглеждане. За най-малките сумата е 260 лева.

Около три месеца трае проучването, обучението и напасването между детето и приемния родител. Социалните работници премислят и най-малката подробност – като се започне от особеностите на малкото и се стигне до характера на новата майка.

"Имало е случаи приемен родител така да заобича детето, че да поиска да го осинови, да иска да е с него до края на живота си", разказаха от фондация "За нашите деца".

Амбицията на екипа е до края на 2013 година нови 15 приемни семейства да се грижат за деца от домове. След това финансирането ще бъде осигурено от държавата. Малките хора няма да преживяват нови раздели с новото семейство.

Повече информация за това как се става приемен родител може да се получи в Центъра по приемна грижа: град Пловдив, ул. Княз Александър І Батенберг, №27, ет.2, ст.2.