НИЕ алармират за санитарните условия в забавачките

Мисия Пловдив

09-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

На 30 деца се полагали 4 рола тоалетна хартия и едно шише течен сапун за цял месец

Важни за хигиената продукти системно не достигат в пловдивските детските градини. На една група от 20 до 30 деца се полагат четири рола тоалетна хартия и едно шише течен сапун за цял месец. Това обявиха общинските съветници от партия НИЕ Борислав Инчев и Слави Георгиев. Те обявиха, че тревожният сигнал е бил подаден от загрижени родители и възпитатели в детските заведения.

 

Проблемът не е от днес. Никой обаче не желае да повдигне публично въпроса от страх, че може да изгуби работата си или детето им да бъде ощетено, заяви Инчев. Според него заради недостига на консумативи родителите принудително пристъпват кметските разпореждания за ограничаване на даренията и доставят материали на забавачките, за да осигурят здравето и безопасността на децата си. Порочната практика продължава и виждаме как въпреки завишените такси, без какъвто и да е контрол детските градини привличат частни благодетели за снабдяване със санитарни продукти, канцеларски материали, играчки и дори храна.

 

Общинските съветници от НИЕ обявиха, че ще подадат сигнал до Райнонната здравна инспекция, която да провери за наличните санитарни продукти във всички пловдивски детски заведения. Те изтъкнаха, че по този начин искат да повдигнат въпроса на най-високо равнище. Ако е нужно, нека се преразгледат делегираните бюджети, да се види каква е сумата за издържка на всяко дете и ако има липсващи финанси да се установи чия е вината. Само с мълчание проблемите не се решават, а само се задълбочават, изтъкнаха войводите.