Свиха самоличността на Бойко във Facebook, пуснаха Boiko Borisov тт

Най-доброто от печата

10-10-2012, 07:42

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Най-интересните теми от печата днес, 10 октомври

Самоличността на премиера Бойко Борисов е открадната в социалната мрежа Facebook, съобщава в. "Труд".

Хакерът или хакерите, които се представят за Борисов, са успели да привлекат като приятели и последователи над 5000 души. На жаргона на мрежата това се нарича "да превъртиш фейсбука", защото социалната мрежа позволява личните профили да имате не повече от 5000 души.

Затова администраторите на групата пуснаха в понеделник втори фалшив профил под името Boiko Borisov тт.

От пресслужбата на Министерския съвет и от ГЕРБ заявиха, че премиерът не поддържа свой профил във Facebooк, както и че на никого не е дадено право да поддържа такъв от негово име.

Личната електронна карта става 3 в 1, пише на първата си страница "Телеграф". Тя ще съдържа три компонента - електронна здравна карта, електронно ЕГН и електронен документ за самоличност.

В пълния си вариант пластиката с чип се очаква да бъде готова след 2016 г., когато изтича договорът на МВР със "Сименс" за изготвянето на документи.

Според първоначалните им изчисления продуктът ще струва между 50 и 70 лв.

"Шефовете на службите може да са политици" е заглавието над интервю в "Монитор" с Атанас Анатанасов, зам.-председател на Народното събрание.

Той приветства лансираната идея разузнавателните служби да се водят от шеф, който не идва от техните среди. "Има достатъчно добри експерти и извън средите на службите, които могат да помогнат много за израстването, и за подобряването на работата, тъй че това е още един въпрос, който трябва да се прецизира. За мен има логика в това предложение", коментира Атаносов.

С подземен паркинг, който ще прибира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, твърди "Монитор".

В момента в някогашната централа на БСП заседават парламентарните комисии, но най-късно
в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала "Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания.

За 12 месеца работа учените от БАН ще получават 10 работни заплати, алармира в. "Преса". Заради недостиг на средства по тази позорна схема ще работят и догодина хората на науката.

Те ще излизат в неплатен отпуск по график. Не бе изпълнено обещанието на президента Росен Плевнелиев до края на 2012 г. да им намери още 14 млн. лв.

Разчетите на Дянков предвиждат БАН да получи за трета поредна година само 59 милиона лева субсидия.

Ще проверяваме цената на тока, анонсира пред в. "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

"Смятам, че народните представители дължим на гражданите яснота, за това как се изчисляват сметките им. Дори да е тежко поносимо увеличението, хората трябва да са наясно как
се е стигнало до него", коментира Главчев.

Той оглавява новосъздадената парламентарна комисия, която ще надзирава работата на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.

Целта е да се създаде чувството в обществото, че всичко е нормално, аргументира се Главчев. Това е одит - "проверява се дали са спазени всички процедури, за да се стигне до крайния
резултат", казва още експертът.

Темата в днешния брой на "Труд" констатира, че справедлива такса смет ще има най-рано през 2016 г. Общините в страната масово са се отказали да въвеждат нова и по-справедлива методика за изчисление на такса смет.

Налогът ще продължи да се формира на база данъчната оценка на имота, а не според количеството изхвърлен боклук. Така за по-големите апартаменти, обитавани
дори от един човек, се плащат стотици левове за смет.

В същото време четиричленно семейство в по-евтино жилище внася в общината в пъти по-малка сума.

Според "Труд" това води до високи такси и мръсни населени места, а картинката може да се промени едва през 2016 г. Тогава се очаква да бъде изработена нова система за определянето размера на таксата.