Религиозният мир е застрашен, скочиха от ДПС

Политика

10-10-2012, 10:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Хората на Сокола с декларация за делото в Пазарджик

В декларация ДПС изрази дълбоката си загриженост от "опита да бъде подкопан религиозният мир чрез преекспониране и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани, легитимни представители на мюсюлманското вероизповедание – второто по численост в България".

Тази сутрин от парламентарната трибуна депутатът Тунчер Кърджалиев прочете документа на партията, свързан с делото за радикалния ислям, което се води в Пазарджик.

"Този акт създава усещане за дискредитиране на основополагащия конституционен принцип за разделение на държавата и религиите и създава напрежение на верска основа между българските граждани и обществена психоза, компрометираща мюсюлманската религия и институциите й в странат", зачете се функционерът на Сокола.

ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, каза той.

"Създава се впечатление, че обвиненията са обусловени от преднамереност и от дефицит на експертна теологическа компетентност. ДПС остро се противопоставя срещу целенасоченото насаждане на стари страхове у хора, които са периодично репресирани през последния век", подчерта Кърджалиев.

Според партията на Доган липсва адекватна държавна политика за мястото и ролята на малцинствата в гражданското общество. От ДПС призоваха медиите към отговорност, като не дават трибуна на преднамерени и недоказани твърдения.

"Подчертавайки вярата си в независимия български съд, ДПС изразява надежда за безпристрастно и справедливо решение на този казус", се посочва още в декларацията им.