Pussy Riot поискаха свобода, не се признават за виновни

Булевард

10-10-2012, 12:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пънкарките се извиниха на засегнатите, акцията им била политическа

Музикантките от пънк групата Pussy Riot поискаха да бъдат освободени при започването на делото по обжалването на присъдите им в московския градски съд.

Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина не се признаха за виновни, но се извиниха на всички, които по някакъв начин са се почувствали засегнати от тяхната пънк молитва срещу Владимир Путин. Според трите момичета акцията им била изцяло политическа.

Музикантките бяха осъдени на две години в затворническа трудова колония за "хулиганство" и "подстрекаване към религиозна омраза".

 за това, че през февруари нахлуха в московската катедрала "Христос Спасител" и изпълниха "пънк-молитва" срещу днешния президент и тогавашен премиер Владимир Путин.

"Ние не сме искали да обидим вярващите", заяви Самуцевич в съда.

"Ние трите сме невинни и лежим в затвора заради политическите си убеждения", заяви Альохина и също поиска отмяна на присъдата и освобождаване.

Подобно изказване направи и Толоконникова: "Готова съм да се извиня, ако съм обидила хора, но покаяние е невъзможно, защото това би означавало, че нашата акция е била антирелигиозна, а то не е така."

Мария Альохина припомни някогашно изявление на президента Владимир Путин за името на групата.
"Президентът смята, че името на групата ни е неприлично, а в превод то означава "Бунт на котетата". Това не е по-неприлично от неговите призиви да натикаме неприятелите си в нужника", подчерта Мария сред смеховете в залата и протестите на съдиите, които я прекъснаха.