За коледни добавки по Коледа!

Политика

10-10-2012, 15:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дянков се застрахова, че не е привърженик на даването им

За коледни добавки за пенсионерите ще се решава по коледно време, отсече вицепремиерът Симеон Дянков каза на брифинг в Министерския съвет.

Той обаче уточни, не е привърженик на такава политика.

"Тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че възможности има. Тези възможности могат да отидат и в други ресори, според нуждите. Далеч сме от такова решение", каза Дянков.

На въпрос как ще коментира замразяването на майчинството за догодина и обезщетението за отглеждане на малко дете, министърът каза, че по-важно е общото вдигане на заплатите и първата година на майчинството.

"Правителството е направило много и в тази година и за следващата година да увеличи заплатите в държавната администрация, в общините, в армията, в лекарските среди. Първата година на майчинството е свързана с това каква е заплатата на майката, когато е работила", поясни той.

Симеон Дянков пресметна, че средно в неговото министерство заплащането тази година се е увеличило с малко над 23%, следователно майките, които са от Министерството на финансите са получили над 20 % увеличаване на средствата, които имат в рамките на първата година от майчинството си.

"Правителството е направило доста и това е правилният ход – да се вдигат заплатите и оттам да се вдига заплащането на майчинството в първата година", завърши министърът на финансите.