Тойота изтегля от пазара над 7 млн. автомобила

Общество

10-10-2012, 15:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това не е първи подобен случай в историята на компанията

Японската компания Тойота започва изтеглянето на почти 7,5 млн. автомобили по цял свят, заради опасността от запалване на електрическата система за вдигане и сваляне на стъклата при моделите Corolla и Camry, съобщи говорителят на най-големия японски производител на автомобили.

Това е второто най-мащабно изтегляне на автомобили след 1996 г., когато Форд изтегли свои 7,9 милиона коли.

Извън пределите на Япония акцията ще засегне моделите Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB и xD.

Най-много автомобили ще бъдат изтеглени в САЩ - 2,47 млн. В Китай ще бъдат изтеглени 1,4 млн., в странате от Европа - 1,39 млн, а в Япония  - 459 300 коли, включително от модела Vitz (който излезе на пазара през 2006 г. и се произвеждаше до 2008 г). В Австралия и други държави от Азия ще бъдат изтеглени 490 000 автомобили, в Канада - 240 000.

Досега този дефект не е предизвикал произшествие и никой не е пострадал, обяви официалният представител на Toyota Motor Сино Ямада.

Тази акция не е прецедент за Toyota. През 2009 г. компанията обяви, че изтегля 3,8 милиона автомобили в САЩ, за да смени постелката под краката на шофьора. Според предположения на експерти при редица модели този проблем може да доведе до засечка на педала за газта, да възпрепятства управлението на автомобила и да предизвика сериозни аварии.

По-рано тази година се оказа, че има опасения за проблем със задното окачване при близо 1,5 милиона автомобили, пласирани в целия свят.

Японският гигант има за задача да си върне репутацията на безопасен производител, но същевременно се бори и с последиците от икономическата криза, силната йена и опустошителните природни бедствия от 2011 година.

Компанията успя да си върне позицията на първи в света производител, като измести от челното място американската General Motors.