Данък "Десятък" вбеси БСП и ДПС

Политика

10-10-2012, 16:57

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Според тях хората ще се върнат към "буркан банк"

Опозицията в парламента се нахвърли яростно върху новият данък, заложен в бюджета за догодина - лихвите от депозитите на физическите лица да се облагат с 10%.

И ДПС и БСП смятат, че мярката ще намали депозитите в банките и ще се отрази зле на икономиката.

Хората ще започнат масово да залагат на "буркан банк" и ще трупат спестяванията си вкъщи, за да не бъдат облагани, смятат те.

"Управляващите ще бръкнат в джоба на хората. В условията на криза това не е здравословна мярка", коментира депутатът от левицата Петър Димитров.

Според него увеличенията на заплати и пенсии, които се обещават, на практика ще се вземат най-напред от хората и после управляващите ще върнат малко пари, за да си купят благоразположението на българите за изборите.

На свой ред Хасан Адемов прогнозира, че ако българските граждани започнат да теглят пари от банките, банковата система ще е пред сериозно изпитание.

"Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани", посочи той.

"Ако досега се занимавахме с едно екзотично предложение – различна минимална работна заплата за различните региони, сега започваме да се занимаваме с този данък.Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши", подчерта Хасан Адемов.