Ивица Дачич е разочарован от исканията на ЕК за Косово

Свят

10-10-2012, 17:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сърбия плаши, че ще спре диалога с Прищина

Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че искането на Европейската комисия Сърбия да спазва "териториалната цялост на Косово" може да сложи край на диалога с Прищина, съобщава сръбското радио Б92.

"Аз съм разочарован от това съобщение, тъй като то може да прекрати диалога Белград-Прищина, вместо да помогне за подновяването му", заяви премиерът на пресконференция, свикана след като представител на ЕС огласи доклада на съюза за напредъка на страната по пътя й към членството.

"Може би щеше да е по-честно да поискат от Сърбия да признае Косово, отколкото да признае неговия държавен суверенитет", заяви Дачич.

Той все пак уточни, че разочароващата формулировка в действителност не се съдържа в доклада на ЕК, а в друг документ на ЕС, без да разкрива кой точно документ има предвид.

Сръбският премиер отбеляза още, че ще поиска от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който трябва да пристигне на посещение в Белград, да каже дали "териториалната цялост" представлява ново условие за Сърбия и подчерта, че страната смята поставянето на нови условия за неприемливо.