Българинът гладен, но пари за цигари намира

Парите

10-10-2012, 17:02

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

При парични затруднения 73% се лишават от обичайното разнообразие в храната, която консумират

При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарствата и разходите за телефон.

Изводът е на НЦИОМ на база проучване в периода 20-27 септември 2012 г. Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година, показват данните от анкетата. 

Основните затруднения, които интервюираните изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост. През 2012 г. също така все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си.

За 60% от анкетираните най-трудно е плащането на комунално-битовите разходи - електричество, отопление, вода и т.н. Сметки са проблем предимно за хората във възрастовите групи 40-49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5 пункта.

52 на сто казват, че са ограничили покупката на стоки от първа необходимост. Този процент остава без промяна в сравнение с ноември миналата година. 

За 80% от интервюираните моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък - с цели 16%.

От дрехи се лишават 79%, а от обувки - 78% от пълнолетните българи. Тези дялове се оказват съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 г. 

При парични затруднения 74% ограничават потреблението на електроенергия, а 73% се лишават от обичайното разнообразие в храната, която консумират.

Към момента на провеждане на проучването 16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус на заетост през есента на 2011 г.