До 2014-а: Пречиствателната станция в Равда с обем за 220 хил. души

Туризъм

10-10-2012, 00:00

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

С реализирането на проекта и изграждането на претоварна станция за битови отпадъци общината ще реши основните си инфраструктурни проблеми

Г-н Димитров, при посещението си в Несебър в началото на август министър Нона Караджова заяви, че реализацията на дългоочаквания проект за пречиствателна станция ще доведе до сериозен икономически ефект и висок стандарт на туристическия продукт. За целта бяха отпуснати 98 млн. лв. по Оперативна програма “Околна среда”. Има ли вече планиран проект и какво точно представлява той?

Реализацията на този проект е основен приоритет за мен и моите колеги и е част от плана за развитие на община Несебър за този програмен период. Подготовката започна още в края на 2008г. и началото на 2009г., когато общината спечели проект за техническа помощ по ОП "Околна среда".

В рамките му има работен проект за дълбоководно заустване и идеен проект за реконструкция на пречиствателната станция в Равда, както и реконструкция на колектори и канално-помпени станции. Тяхната инвестиция ще се реализира под формата на инженеринг.

Също така част от настоящето предложение на община Несебър е и проектът за дълбоководно заустване за отвеждане на пречистените отпадни води съгласно европейските норми. Към пречиствателната станция ще бъдат включени водите на Свети Влас, Ахелой и Каблешково и така тя ще се превърне в  регионална пречиствателна станция.

Какъв ще бъде капацитетът на станцията след нейната реконструкция и модернизация?

В настоящето предложение се предвижда разширение с нова линия с капацитет за още 146 944 жители. Това означава, че пречиствателната станция ще бъде с общ капацитет 221 944 жители.

Разработени са 2 варианта на технологични схеми за пречистването на отпадъчните води. За всеки от предложените нови варианти, в зависимост от спецификата на отделните утайки, е предложена нова технологична линия на обработката им.

Новата линия за обработката на утайките и при двата варианта включва количествата утайки и от двете водни линии – съществуващата за 75 000 жители и новата за 146 944. Обезводняването на утайките ще стане в инсталация с лентови филтърпреси, като ще се предвиди да се изгради сграда за обезводняване. Пречистените отпадъчни води ще се заустят дълбоководно, съгласно изискванията на Разрешението за заустване.

Какви са сроковете и етапите за реализацията на проекта? Кога се очаква да има пускане на процедурите?

Реализацията на проекта вече започна, стартирали сме основните планирани дейности. Строително монтажните работи трябва да приключат до края на 2014 година. В най-кратки срокове предстои обявяване на процедурите. 

Според вас какъв ще бъде ефектът от реализацията на проекта за община Несебър? 

Най-вече екологичен – съхранена околна среда, по-добри условия за живот на местното население и туристите на територията на общината. След разширението пречиствателната станция ще може да обслужва 220 хил. души.

Така общината ще финализира един от най-мащабните си проекти, по който работи вече четири години. След изграждането и на претоварна станция за битови отпадъци, Несебър ще реши основните си инфраструктурни проблеми, което ще създаде по-добри условия за живот, ще даде нов тласък в развитието на туризма и ще превърне общината в още по-привлекателно място за живеене и инвестиции.

С реализацията на проекта в Несебър ще се пречистват допълнително 9 млн. куб. метра отпадни води. Ще бъде изградено стъпало за отстраняване на биогенните елементи, това са десетки хиляди тона по-малко азот и фосфор в морето на региона.