Със заем учим магистратура в Европа

Парите

10-10-2012, 13:43

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Връщаме парите щом намерим работа. Предлагат по-високи хонорари за преподавателите ни по европрограми

Българите ще могат да учат магистърски програми в престижни европейски университети с европейски заем. „Тази привилегия осигурява програмата „Еразъм за всички“, която ще важи за всички страни членки“, съобщи в Пловдив Дорис Пак, председател на Комисията по култура, образование и медии. Досега от програмата Сократ/Еразъм можеха да се възползват само някои студенти, които отговаряха на определени критерии.

Новото е, че заемът за магистърските програми ще бъде гарантиран от ЕС. „Сумата ще се възстановява едва когато стедудентът завърши магистратурата, намери работа и има възможност да изплаща заема“, уточни Пак. По думите й до момента много желаещи не са успявали да учат в желания европейски университет, защото не са могли да си позволят таксите. „Еразъм за всички“ ще е най-важна тема на Комисията по култура, образование и медии този сезон.

Тя засяга обучение от деца до възрастни. Новото наименование ще е абревиатурата YES Europe – съкращение от младеж, образование и спорт.

Основно искане на ректора на Пловдивския университет доц. Запрян Козлуджов пред евродепутатите е увеличени на хонорарите на българските преподаватели по програмата „Обучение през целия живот“. Именно актуализирането на заплащането е едно от входираните предложения за гласуване от Емил Стоянов в парламента. „Чакаме решението“, каза по въпроса Дорис Пак. „Разбирате, че не може да очаквате еднакво заплащане на преподавател, който живее във Франция и в България“. Така Пак оправда различията в плащанията.