„Шуми Марица“ скара старейшините

Мисия Пловдив

10-10-2012, 00:00

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Червените поискаха оставката на председателя на Общински съвет Илко Николов

Почитане жертвите от Балканската война с химна „Шуми Марица“ в началото на днешната сесия на Общински съвет предизвика бурен скандал. Съветниците от БСП демонстративно напуснаха залата, когато зазвуча маршът. След края му се завърнаха в залата.

 

Председателят на групата на БСП Николай Радев обвини председателя на ОбС Илко Николов в това, че е пуснал стария химн в разрез с правилника. Ако искате да почетете жертвите, то трябваше да пуснете „Велик е нашият войник“, а не песента, станала символ на национални катастрофи, заяви Радев. Той дори поиска оставката на Николов заради гафа.

 

Славчо Атанасов от НИЕ на свой ред заяви, че жестът е в памет на повече от 150 хил. български жертви. „Химнът си е химн и не бива да се отрича историята. И под звуците на „Мила родино“ са умирали невинни хора“, контрира недоволството на червените съветници Атанасов. И Спас Гърневски застана зад решениетоза почитане паметта на войниците. „С този химн сме се били в Добруджа, българи са умирали под звуците му, но са и побеждавали“, категорично заяви той.

 

Акцията на червените предизвика полемика около партийните книжки на старейшините. Чуха се и предложения всеки да напише в своята автобиография специален абзац за причните да влезе в редиците на БКП. Това отново провокира Гърнвески, който разказа следния анекдот:

Тодор Живков посетил някакво село, където една баба го запитала кой е измислил комунизма – учените или партията.Тато с нескрита гордост отвърнал, че политиците са създали идеята за диктатура на пролетариата.  Тогава бабата отвърнала: Ами да, то ако беха учените първо щяха го изпробват на животните.

 

Избухналият смях обаче не успя да тушира напрежението. След края на сесията председателя на обшинския съвет Илко Николов изтъкна, че обвиненияат на лвеицата са безпочвени, тъй като в правилника не се засягат музикалните изпълнения в залата. „Шуми Марица“ е военен марш символ на героични епопеи и си заслужава да бъде пуснат дои и в разрез на регламента, посочи той. Архитектът заяви, че пускането на точно тази песен е бил предложено от група съветници и не е негово хрумване.

 

Аз съм толерантен човек и като председател търся консенсус и не се занимавам с политически пиар. Идват избори и подобни акции са разбираеми, друг е въпроса дали са удачни, заяви още арх. Николов. Той заяви още, че председателският пост не е самоцел за него. Николай Радев пък бе категоричен, че ще започне процедура по остраняването му. Започваме събирането на подписи за внасяне на процедурата. В мотивите ще посочим това и редица други нарушения на правилника от арх. Николов, зави червеният старейшина. Той изтъкан, че ако не се вземат мерки на следващата сесия някой може да си поръча да му пуснат отбрани чалга хитове, които да запълнят оставащото време от дневния ред.