Провал на дело за заклана адвокатка, трима оправдани

Архив Бургас

10-10-2012, 08:44

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

След 12 години и 7 месеца скандалното дело за едно от най-мистериозните убийства у нас - на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, приключи с оправдателни присъди

След 12 години и 7 месеца скандалното дело за едно от най-мистериозните убийства у нас - на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, приключи с оправдателни присъди, пише в. 24 часа.

5-членен състав с председател Владимир Астарджиев обяви за невинни бизнесмена Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му жена Димитринка.

Майката на Надежда - Вяра, която през всичките години в студ и пек идваше на всяко заседание, за да разбере кой е убил чедото й, се разрида с глас. Близките се втурнаха да я успокояват. Мъжът не дочака да чуе решението. Спомина се, докато се надяваше полицаи, следователи, прокурори и четири съдебни състава да си свършат работата.

Край на първия рунд по делото, от което бягаха всички магистрати, сложи съдия Астарджиев. Той обяви: "Когато едно дело започне по този начин, без да се работи 11 месеца, е много трудно да се докаже вина."

Според Астарджиев в началото следователите сякаш са се бояли да погледнат делото. Не са станали ясни часът на смъртта, оръжието, мотивите за убийството на Георгиева. В резултат при сегашните доказателства са възможни различни версии и ред извършители.

Аврамов и Калайджиев, които бяха дошли в съда с бели ризи, излязоха свободни. Те бяха пуснати без каквато и да е мярка за неотклонение. И двамата заявиха, че са очаквали да бъдат оправдани. (Какво казаха още виж на 15-а стр).

"За закона те са невинни, но за родителите са виновни", каза адвокатката на близките на убитата Весела Сотирова. Тя коментира, че връзката на Филчев с убийството е измишльотина. Според Сотирова Филчев е помогнал на разследването, а не го е възпрепятствал.

Трупът на Надежда Георгиева бе открит на 26 февруари 2000 г. в жилище в столичния кв. "Стрелбище". Главата е смазана с 9 удара със сатър. Тялото е увито в одеяло, до него нарочно е включен калорифер, за да се разлага по-бързо. Повечето следи от престъплението в жилището са заличени.

Първи в убийството е обвинен Аврамов, а едва по-късно и сем. Калайджиеви. Прокуратурата, която вчера запази мълчание, в съда твърдеше, че Аврамов, Калайджиеви и покойният висш прокурор Николай Колев се срещнали в дома на Димитринка в София. Наговорили се да убият адвокатката, която по онова време работела във фирма на Алексей Петров. Отишли в дома към 17, 30 ч на 26 февруари 2000 г.

По едно време Димитринка влязла в кухнята, взела сатърче за месо, върнала се и застанала в гръб на адвокатката. Аврамов и Калайджиев я хванали отстрани. Докато я държали наведена, Димитринка нанесла ударите.

Вчера обаче тази теза претърпя неуспех. За познавачите на делото това не е изненада. В последните 6 г. и наши, и чужди съдии предупреждаваха, че разследването е провалено в самото начало. Преки доказателства няма, извършени са куп процесуални нарушения и липсва яснота за причината за кървавия заговор.

За 12 г. прокуратурата внесе два обвинителни акта в съда. Първо твърдеше, че мотив за убийството са компромати срещу магистрати - записи на диктофон, които Георгиева правела и държала в дома си. Те обаче не са открити. Чантата на адвокатката изчезва.

По-късно прокуратурата сменя мотива - твърди, че Георгиева е убита заради неприязън и омраза, които Димитринка изпитвала към нея и заради неуредени отношения между Георгиева и Аврамов и невърнат заем от 10 000 долара. Вчера всички адвокати обявиха, че свидетелите и документите по делото опровергават тази теза.

Прокуратурата сочеше като ключово доказателство ДНК експертизата на парченце с  тъмнокафяво петънце от мъжки потник, иззет от дома на Аврамов.
В пледоариите си адвокатите на Аврамов - Тошко Тенев и Ралчев, призоваха тя да не се приема. Съдът още вчера разкри, че експертизата е изключена като доказателство.

Причината - потникът е иззет в нарушение на закона в отсъствието на поемни лица (двама съседи на Аврамови). Нито те, нито съпругата на Аврамов, която е заведена от полицията в дома си, са видели някой да вади бельото от пералнята.

Твърди се, че потникът е иззет от полицай от Ямбол. Когато огледът приключил и всички си тръгнали, той се сетил, че не е проверявана пералнята. Върнали отново поемните лица. Сред тях е Едното Манушка Димитрова. Тя разказва, че когато е влязла, дрехите са били на пода. Полицай държал потник, вдигнал го и казал: “Ще го взема”.

По-късно в подписания вече протокол за оглед, в който било отразено, че в дома не е намерено нищо, било дописано: “с изключение на един потник”.

И до днес буди недоумение защо петънцето по него е изследвано чак година по-късно. По делото има две ДНК експертизи под номера 14 и 17. Едната сочи, че съвпадение на ДНК профила няма. Само един от маркерите показвал, че с вероятност 93,7 кръвта може да е на Георгиева.

“Такъв тип съвпадение може да се срещне при 420 хил. души от 7 млн. българи. Това означава ли, че на всички трябва да се повдигне обвинение?”, попита в пледоарията си адвокат Ралчев.

Според другата експертиза потта по бельото е от Аврамов.

Той обаче заявява, че докато е бил в ареста немит и притеснен, следователят Петър Калчев го карал да облича потника. Казал му, че иска да сравни дали на мястото на петънцето по тялото му има одраскване. Междувременно парчето от потника изчезва и нови експертизи не могат да се направят.

Другото ключово доказателство по делото е фас от Калайджиев, намерен в коридора в жилището на Георгиева. Не е ясно обаче кога той е попаднал там.
Основният коз на защитата на Аврамов е, че той има алиби, подкрепено от петима
свидетели. По време на убийството е бил в Ямбол.

Компютърът на Георгиева е разкодиран чак година след смъртта . Там били открити документи за работата  във фирмата на Алексей Петров. Според защитата се появили и данни за закононарушения.

Когато Филчев научил за документите, казал: “Вие убийството ли ще разследвате или работата на Алексей Петров”, разказа пред съда адвокат Тенев. Той и повечето участници в делото твърдят, че по делото не са проверявани други версии.

С оправдателната присъда бе отхвърлен и искът на близките на убитата за 200 000 лв. обезщетение. Съдът свали и забраната на Аврамов и Калайджиев да пътуват зад граница.

Това дело прекърши много съдби

"Бях на 33 г., когато бях обвинен за това убийство. Сега съм на 45 г. Две години прекарах в арестите в България и чужбина. Много неща се изговориха. С едни съм съгласен, други изобщо не приемам.

Ние бяхме единствените хора, които са подкрепяли във всичко Надежда Георгиева. Най-малко нейната майка знае", каза вчера пред съда Пламен Калайджиев. Обърна се към маката на убитата: "Три месеца преди да се случи това, тя ми каза: Поверявам ти дъщеря си, ти си й приятел". Сисипаната от скръб майка на Надя не му отговори.

Пламен защити жена си. Заяви, че не я е виждал 12 г.
"Животът ни се стече така, че се разделихме, но тя е майка на моето дете... Не се върна от Лондон, защото физически й е невъзможно. Глупости са, че не е искала да види сина ни... В съдебния състав има жени и те могат да преценят може ли една майка да не си обича детето", каза Калайджиев.

В поселдната си дума пред съда той обяви: "През изминалите години се убедих - в България принципът виновен до доказване на противното още важи. Най-мракобесническата система, която може да съществува в държавата, е прокуратурата. Върнах се в България, защото съм вярвал единствено на съда.

Има и още един съдник и това е нечистата съвест. Има хора, които не знам как спят спокойно. Това дело нарани много хора, прекърши много съдби. Надявам се някой ден истината да излезе наяве".

Господ съди на небето, съдията - на земята

"Има една мъдрост, казана от Авраам: "Само Господ съди от небето и само съдията - на земята". Разследващите прецениха, че ще нарушат това. Решиха, че те са обвинителите, изпълнителите, всичко... Моята невинност е доказана още на 29 февруари 2000 г. Благодарен съм, че този съд изиска едно оперативно дело оттогава.

Там са показани всички мои действия от 26 до 28 февруари. Проверявани са всички свидетели в Ямбол, София, Бургас. Още тогава е било ясно, че не може аз да съм извършил убийството.
През 2001 г. (тогава е извикан в НСлС-бел.ред.) бях достатъчно спокоен, лоялен, чаках резултат. Пихме четири часа кафе с жена ми пред следствието. После ми предявиха обвинение.

Абсурдите по това дело започнаха от този момент.

Меко казано, има брутални нарушения на човешките права. Изпратени са две полицейски коли в училището на сина ми да бъде арестуван (тогава момчето е на 11 г. - бел.ред.). Единствено благодарение на адекватната намеса на директорката, на класната, е осуетена разправа с това дете. След като са го возили, са се разправяли 4 часа с него", разказа пред съда вчера виненият бизнесмен Орлин Аврамов.

Той твърди, че едва в последните години си е дал сметка "защо е всичко това". Припомни, че през 2001 г. барети нахлуват във фирмата му "Стара изба 1924".
"Това е предприятие със 100-годишна история. Нахлуват да търсят наркотици, но намират червено вино", каза Аврамов. Фирмата отдавна вече не работи. Навремето имало 5 проекта за финансиране от ЕС, които пропаднали.

Докато делото се точи, Аврамов остава без работа. Погва го комисията "Кушлев".
"Запорираха всичко, дори детския влог на сина ми от 400 лв. Прокуратурата обричаше жена ми и детето ми на смърт", каза Аврамов.

Той благодари на съда, че в последните години го е пускал да пътува по работа. Така изкарвал прехраната на семейството си.
"Издържах 12 г., стоях, гледах и не протестирах. Не съм застанал пред вас, за да се оправдавам, защото през цялото време съм се чувствал невинен", заключи Аврамов.

Прокуратурата мисли дали да обжалва

През годинитепо делото се изредиха дузина прокурори. За последно в залата се явяваха Милко Момчев и Стефан Рачев, който работи и по делото за убийството на Яна в Борисовата градина.

Вчера Момчев отказа коментар. Той подмина въпросите на журналисти с думите: "Питайте прокурора, който е внесъл обвинителния акт."

Момчев и Рачев наистина не са негови автори, но в понеделник поддържаха обвинението в съда. Те заявиха, че подсъдимите са физическите извършители на убийството и поискаха по 25 години затвор за Калайджиеви и Аврамов. Прокурорите посочиха виненият бизнесмен за помагач, а покойния прокурор Николай Колев - за подбудител

Затлачиха разследването умишлено

Прокуратурата тълкува данните по това дело като дявола евангелието. То беше умишлено затлачено, каза Тошко Тенев, адвокатът на Аврамов. Събирането на доказателства ставаше без участието на защитата. Създаваше се една зловеща обстановка, без да се проверяват различни версии. Всичко бе обвито в неоправдана тайнственост, за да се прикрият доказателства или извършител на престъпление.

Изпусната бе възможността да се работи по горещи следи, да се проведе сериозно разследване. Сегашното положение се дължи на абсолютно некачествената работа на следствието и прокуратурата.

Филчев осигури тотален контрол върху делото. Изготвен бе смехотворен обвинителен акт. Аврамов бе поставен в унизително положение, авторитетът му бе подронен, бизнесът му - сринат.

Адвокат Аделина Натина: Димитринка Калайджиева се разплака

"Не може човек да се зарадва на победата като гледа почернените близки на убитата и разплаканата й майка. Но справедливостта възтържествува, в което не съм се съмнявала. Преди секунди казах на Димитринка по телефона: "Българският съд каза, че си невинна", и тя се разплака. Не можа да отвърне нищо.

Димитринка Калайджиева е в Англия от есента на 2001 г. Прокуратурата опита да я докара с белезници у нас, но Лондон отказа да я върне. Димитринка е бивша секретарка на Николай Колев. Натина обясни, че тя и Георгиева са били много близки и не е имало мотив да я убие.
Вчера съдът отмени висяща европейска заповед за арест на Калайджиева.

Виктор Бънев: Телефонът на жертвата е продаден от неизвестен мъж

Разследването е опорочено, има многобройни пропуски и тенденциозност, това е отразено и в двете решения, с които съдът в Лондон отказа да върне Калайджиева, каза Виктор Бънев, адвокат на Пламен Калайджиев.

"Обвинието твърдеше, че убийството е с користна цел, но дори не посочи какво са искали да вземат подсъдимите от Георгиева или какво престъпление е трябвало да прикрият. След убийството джиесемът на Георгиева е изчезнал.

Платката е намерена у продавач на телефони втора употреба. Той обаче не е разпознал Калайджиев като продавач на платката.
 Фасът, иззет по делото, не доказва нищо. Намерен е паднал в коридора, до закачалката. Това е необичайно място. Не е ясно кога е паднал и колко време е стоял там", каза Бънев.