Арх. Илиева: Мостът ще стане аткрация, с музика, стихове и сепарета

Архив Бургас

10-10-2012, 11:33

Автор:

Светлина Еленва

Всичко от Автора

За първи път от създаването му през 80-те години на миналия век Моста в Бургас ще бъде осветен като архитектурен паметник към колоните му.

Символът на Бургас - Мостът в Морската градина, ще бъде осветен към основите, а вечер прожектори от кулата му ще огряват и морето. Това сподели главния архитект на общината Весела Илиева за БургасУтре.

Като част от първия в България проект за туристическа аткрация - остров Света Анастасия, Мостът ще се превърне в истинска атракция. Той не само ще бъде напълно обновен, но и модернизиран и разширен.

"На мястото на настоящите ниши за рибарите ще бъдат обособени специални сепарета, а до тях ще има табла с текстове на бургаски писатели и поети. В същото време той ще бъде озвучаван с тематична музика", разказа главният архитект.

Според нея символът на Бургас има един особено интересен акцент и това е не друго, а неговите масивни основи. До сега обаче, по думите на арх. Илиева, Мостът е бил и опасен за преминаване, тъй като част от терасите му са били разядени.

Арх. Илиева обясни, че в момента се извършват основните ремонтни дейности по него, демонтира се настоящата настилка, която обаче ще бъде съхранена за друго ползване, тъй като материалът е много качестевн.

В момента там са монтирани предпазни огради, понеже има риск за хората от падащи частици. Подновяват се сондажите за конструкцията, тъй като проектът за обновяване на Моста е правен преди близо две години.