Зимнина - здравословна формула в условия на криза

Архив Бургас

10-10-2012, 12:51

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Всеки жилищен блок в комплексите и всяка кооперация и къща си има по един чугунен уред, носещ нежното име "пирустия". Във Фейсбук групата "Обичам лютеница" има над 10 хиляди фенове. 

Проучване е показало, че близо три четвърти от населението на страната ни подготвя зимнина за климатично и икономически тежките месеци на годината. 

Старият и утвърден метод за захранване през зимата се оказва спасителен и за бургазлии, които са изчерпали още преди месец свободните стъклени буркани в магазините. Консервирането на екологичната продукция, според друго анкетно проучване е единственото подсигуряване за средностатистическите българи, тъй като социално слабите нямат този ресурс.

Здравословен и традиционен метод за запасяване, при който най-доброто от родната почва се замразява, сварява, захаросва, осолява, и пак е по-добър вариант от консервите по хранителните магазини с много Е-та по етикетите.

76% от домакинствата приготвят зимнина, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 20 и 27 септември сред 1000 души.

Приготвянето на традиционни домашни консерви не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората, отчитат социолозите. Три четвърти от участвалите в изследването - 76 процента, посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. 

Шест процента посочват, че досега са приготвяли зимнина, но тази година няма да го направят. 

16 на сто заявяват, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите, високообразованите и хора с месечен доход на домакинството над 300 лв. 

Всички останали обаче смятат, че в традицията, а и в уважанието към поомекналите в края на лятото плодове и зеленчуци, няма нищо лошо. Сарми с кисело зеле, домашно приготвен сок от слънчеви домати и малинов компот са част от храните, които са преминали в кръвта на родовете ни от десетилетия. 

Всеки жилищен блок в комплексите и всяка кооперация и къща си има по един чугунен уред, носещ нежното име "пирустия". Във Фейсбук пък групата "Обичам лютеница" има над 10 хиляди фенове.