Затворите се готвят за протест

Архив Пловдив

11-10-2012, 16:29

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Заплатите на служителите замръзват

Служителите в затворите у нас се готвят за протест. На среща между синдикати и зам.-министъра на правосъдието станало ясно, че няма да има увеличение на парите за храна и за специални условия на труд за четвъртото тримесечие на годината.

Постигнатите икономии от фонд работна заплата най-вероятно ще бъдат пренасочени за изплащането на заплати в ГД ”Охрана” или покриването на текущи задължения на затворите, независимо от реакцията на синдиката, че подобен акт работещите в МЛС, биха приели като социална несправедливост.

Присъстващите бяха запознати с проекта за бюджет на Министерство на правосъдието за 2013 година. В рамките на проведеното обсъждане се постигна споразумение, за увеличение на средствата през 2013 година, с които да се повиши със 100 % сумата изплащана за храна на месец в ГД"ИН" и ГД"Охрана", която се променя на 60 лева, вместо досегашните 30 лв., считано от 01.01.2013г. Договорено бе също така въвеждането на месечни възнаграждения за специфични условия на труд (до 28,50лв.) и за служителите на съдебната охрана, какъвто тип плащания до момента получаваха само служителите в ГД"ИН". Във връзка с исканото повишаване на средствата, изплащани  за специфични условия на труд, Министерството на правосъдието изрази позиция, че независимо от желанието си да спази поетите по - рано ангажименти, проекторамката на бюджета не предвижда такова увеличение. Не се предвижда и увеличение на заплатите на двете дирекции. Изтъкнатите мотиви от страна на синдикалните организации, свързани с тенденцията на постоянен растеж на цените на храните, енергоносителите, горивата и други, срещнаха разбирането на ресорния заместник министър, но не промениха позицията на финансовите експерти.

До дни ще бъде внесено искане до министъра на правосъдието да изпълни законното си задължение и започне процедура по издаване на заповед, с която да се регламентира осигуряването на безплатна храна и тонизиращи напитки на служителите, които работят при опасни за здравето условия или на смени.

На срещата бе предоставена информация, че от началото на тази година е наложено дисциплинарно наказание „уволнение" на 20 служители от ГД"ИН" за корупционни действия.