Две тераси в силистренски блок се срутиха

Региони

11-10-2012, 08:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За щастие, няма пострадали

Две тераси на петия и на шестия етаж на жилищен блок в крайграничната зона на Силистра се срутиха.

 

Паднали са челните панели. Няма пострадали хора. Според очевидци предният панел на терасата от шестия етаж е повлякъл панела на терасата от долния етаж. Апартаментите са на общинската фирма "Жилфонд".

 

Специалисти от общината и представители на строителна фирма тази вечер направиха оглед. Инж. Йорданка Чамурджиева - началник на отдела "Строителство" в дирекцията "Устройство на територията и общинска собственост" в Силистренската община, изрази опасения, че може да има и друга такива случаи, тъй като при остъкляванетона терасите се правят надзиждания върху парапетите и те се натоварват допълнително.

 

Подобен инцидент имаше в края на септември в квартал "Деленките" на село Айдемир.Инж. Чамурджиева смята, че гражданите трябва да направят сами оглед на жилищата си, за да се предотвратят подобни случаи.

 

И двата жилищни блока са строени преди около три десетилетия. Трудно постигане на съгласие между всички собственици на жилища и финансови проблеми са двете потенциални пречки, които специалистите очакват при осъществяването на проекта "Енергийнообновяване на българските домове" по оперативната програма "Регионално развитие", бе съобщено при представянето на проекта в Силистра в края на миналия месец от МРРБ. Досега в Северния централен район по проекта са подадени 11 заявления за интерес и подкрепа. От Силистренска област няма подадени заявления.

 

Целта на проекта "Енергийно обновяване на българските домове" е за бъдат осигурени по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради.