Обновяват Докторската градинка в София

Региони

11-10-2012, 09:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още едно облагородено място за почивка!

Столичната община продължава с програмата си за ремонт и обновяване на парковете, градинките и площадките в София. През следващата година започва ремонт на Докторската градина, за което „Московска” 33 ще отдели 800 000 лв.

 

Столичани ще се разхождат по нова настилка, а малчуганите ще играят на обновени катерушки. Ще бъде подменена и поливната система в парка. „Така ще бъде възстановен блясъкът на това знаково за София място”, коментира кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че до края на месеца ще приключи реконструкцията на площада пред паметника на Патриарх Евтимий.

 

Софиянци могат да бъдат по-спокойни, когато се разхождат в Борисовата градина, тъй като в края на следващия месец ще приключи поставянето на новото осветление и видеонаблюдение в парка. „Това, което видях, ми дава надежда, че проектът ще приключи в срок. Ще се поставят 290 стълба с кралски фенери, с 380 осветителни тела, както и още 90 електрически стълба”, обясни Фандъкова.

 

Тя посочи, че ще бъдат поставени и над 30 камери. Столичното кметство е вложило в проекта около един милион лв. Междувременно стана ясно, че кметът ще възложи проверка за евентуални законови нарушения при реставрацията на паметника на Цар Освободител в София. "При всички случаи, всеки сигнал, който се изнася, се проверява", заяви Фандъкова пред БГНЕС. Тя даде за пример информацията за охраната на фигурите.

 

„Всичко, което трябва да се направи, ще се направи”, увери кметът. Всички проекти и обследвания години наред са били правени от най-добрите конструктори, архитекти и скулптори, подчерта тя. Кметът изтъкна, че досега този паметник е бил оставен на произвола на съдбата, защото е могъл да падне във всеки момент.

 

"Това, което се видя при неговия демонтаж беше изключително компрометирани връзки между постамента и фигурите и само Господ ни запази по време на голямото земетресение през май, че не падна този паметник", заяви Фандъкова.