Без политически игри за референдума за "Белене", зове Плевнелиев

Политика

11-10-2012, 14:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не ме интересува кой ще победи, кой ще изгуби, отсече президентът

Не искам референдумът за АЕЦ „Белене” да потъне в политически игри и административни процедури, обяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава смята, че политическото противопоставяне може да забави референдума и да демотивира хората да участват в него.

„Независимо какъв ще бъде резултатът от този референдум, аз искам той да бъде успех. Мен не ме интересува кой ще победи, кой ще изгуби. Не ме интересува дали повечето хора ще отговорят с „да“ или с „не“, аргументира се той.

Според него големият въпрос не е дали и кога ще се прави референдума, а как ще се направи.

„Длъжни сме да се отнесем изключително сериозно към първия демократичен референдум в историята на нашата държава.  Разбира се това, което ме интересува и най-важното, което ме интересува е референдумът да мине добре, да бъдем коректни към хората, да им дадем възможност да получат пълната информация, да вземат съзнателен избор”, каза президентът.

Росен Плевнелиев обяви, че от утре започва политически консултации в опит референдумът да бъде изваден от политическото противопоставяне и да бъде сложен на правия път.

Президентът каза, че не иска да планира какво ще се случи утре, тъй като има различни идеи, но със сигурност се радва и благодари на политическите лидери, които най-високо ниво ще отидат в институцията му като държавници, за да търсят решение как първият демократически референдум в историята на България да се направи добре в интерес на гражданите, а не в интерес на една или друга партия.