Пловдивска фирма взе нивите на Варна срещу компесаторки

Архив Пловдив

12-10-2012, 11:24

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Офшорка от Сейшелите стои зад компанията изкупила 99% от земите

Пловдивската фирма „Полет 2000” ЕООД спечели почти всички ниви във Варна и региона, обявени на търг от земеделското министерство срещу компенсаторките. Компанията е еднолична собственост на офшорка, регистрирана на Сейшелите, научи petel.bg. За неин управител е посочен Емил Хараламбев, чието име се свързва с още няколко пловдивски компании.

32-ма са били участниците, подали оферти в тръжната процедура за земеделските имоти, сочат данните от конкурса, оповестени в сайта на областната администрация. Имената на повечето от тях обаче изобщо не могат да се видят дори сред класираните на второ място. Фирмата на Хараламбев е успяла да вземе и черешката на конкурса във Варна – нивата с площ над 820 дка в село Левски. Тя е предложила 2111 лв./дка, като сумата за целия имот набъбва над 1,7 млн. лв.

От общо 104 имота, за които са наддавали кандидатите, „Полет 2000” ЕООД не е участвала за 3 и е била надцакана само за 4. Най-сериозният й конкурент в търговете е било друго пловдивско дружество - „Биопродукти – България” ЕООД. Фирмата е собственост на Илиян Стефанов Ипократов. Двете компании явно са добри познайници, защото са съдружници, макар и миноритарни, в Благоевград – БТ. Там „Полет 2000” притежава 34 120 акции, а „Биопродукти - България” ЕООД е с дял от 34 027 акции.

Интересното в историята на „Полет 2000” ЕООД е, че тя е наследник и на станалото известно ООД със същото име покрай античния „Римски форум” в Пловдив. През 2003 г. община Пловдив продава форума на софийската фирма „Младост Алфа”. Следват множество обжалвания и съдебни спорове от страна на държавата, докато в това време софийската компания продава терена, където се намира форумът, на 3 пловдивски фирми, сред които и „Полет 2000” ООД.