Японци споделиха опита си със земетресенията

Архив Пловдив

12-10-2012, 15:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Община Окаяма заделя около 3 млрд. от общо 27-те млрд. йени в годишния си бюджет за подготовка за бедствия, аварии и кризи

Председателят на ОбС арх. Илко Николов откри публична лекция на тема „ Управление на кризи и бедствия, изнесена от японския експерт от префектура Окаяма Исао Оказаки.

Бедствието връхлита точно когато си го забравил. С тази японска поговорка Оказаки започна своята презентация пред студентите на Европейския колеж по икономика и управления, която имаше за цел да посочи мерките за справяне с кризи и бедствия. Пред тях гост лекторът сподели японския опит, натрупан след проявлението природни бедствия като земетресения и тайфуни.

На лекцията присъстваха и останалите членове на делегацията от Префектура Окаяма, които са на официално посещение в Община Пловдив – кметът на японския град г-н Шигео Такая и председателят на Общинския съвет г-н Набухиро Норитаке, директори на дирекции и служители на администрацията. Визитата е по повод 40-годишнината от побратимяването на Пловдив и Окаяма.

Община Окаяма заделя около 3 млрд. от общо 27-те млрд. йени в годишния си бюджет за подготовка за бедствия, аварии и кризи. С нея се извършват реконструкции и укрепване на основите на сгради и мостове. Също така с табели на 4 езика – английски, японски, китайски и корейски, се обозначават местата, които могат да се използват за убежища. Организират се обучения за деца и възрастни, сформират се доброволни екипи, които да са в готовност както в случай на природна стихия, така и при разрешаване на ежедневни проблеми – като оказване на помощ на възрастни хора, които не могат сами да се грижат за себе си.

Община Окаяма има готовност в ситуация на сеизмичен катаклизъм да помогне на своите 710 хил. жители като им осигури запаси от храна и вода, специално обработени да имат срок на годност 5 години, одеяла, вакуумирани в специални опаковки така, че да са като непокътнати в продължение на 10 години, както и портативни тоалетни, разказа Исао Оказаки.

Макар в България сеизмичната активност да е малка, страната се намира в земетръсна зона, чиито епицентрове обикновено са в Гърция и Турция, каза експертът от Окаяма. Според него всеки трябва да познава най-елементарните стъпки на действие при трус: къде да се застане, какво да прави в първите 2, 5 и 10 минути след бедствието, както и какво е задължително да се предприеме в следващите няколко часа.