Световната криза остави 30 милиона без работа

Свят

12-10-2012, 08:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Почти 40% от безработните са млади хора под 25 години, сочи доклад

В света има тридесет милиона повече безработни, отколкото преди кризата, започнала преди четири години, казва генералният директор на Международната организация на труда /МОТ/ Гай Райдър в реч пред МВФ, публикувана днес сутринта в Токио, съобщава БГНЕС.

Около "75 милиона от около 200 милиона безработни са млади хора, по-млади от 25 години", казва Райдър в тази реч, която ще бъде произнесена в събота пред Международния валутен и финансов съвет.

А от тези, които имат достатъчно късмет да имат работа, 900 милиона от тях са "неспособни да печелят достатъчно, за да излязат над прага на бедността от два долара на ден", отбелязва още Райдър, за когото е дошло време да се направи пауза в политиката на икономии.

И ако тенденциите към намаляване на бедността, наблюдавани преди кризата са били подкрепени, сега бедните в света щяха да са с 55 милиона по-малко", според Райдър.

В четвъртък, изпълнителната директорка на МВФ, Кристин Лагард, предложи в изказването си да се даде повече време за намаляване на бюджетните дефицити, позовавайки се на отлагането, което бе допуснато за Португалия и Испания. Тя каза, че е готова да даде на Гърция две години повече, за да се постигне намаляване на дефицита, изискван от кредиторите й.