Десятъкът ще го има, заинати се Дянков

Политика

12-10-2012, 09:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той също плащал данъка, но за спестяванията си в САЩ

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има, заинати се финансовият министър Симеон Дянков, след като опозицията и редица общественици възроптаха срещу идеята му.

"Всички останали 26 държави от ЕС имат такъв данък – защо, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо", аргументира се министърът пред Нова телевизия.

Той обясни, че докогато живеел в САЩ плащал такъв данък, а след това продължил.

Дянков попита: "Ако си рентиер, парите работят за теб, но това не се облага. Защо, ако работиш на минимална работна заплата, това се облага, а ако имаш много пари, това не се облага?"

Като пример министърът пресметна: "Ако имаш депозит от 1000 лева, данъкът е 30 стотинки на месец или около 4 лева на година. Ако имаш 20 млн. лева на депозит, ще плащаш 800 000".

Според вицепремиера това, което дразни богатите хора, включително и в парламента е, че по този начин България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания.

Той уточни, че е подготвен текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

"Данъкът върху лихвите по депозитите не е нов данък – той е разширение на данъчната основа, един вид завършване на темата "щом ще има един данък за всички, тогава и за богатите трябва да го има този данък", категоричен бе финансист №1 на държавата.

Накрая той успокои тези, които сега имат спестявания в банките, че данъкът влиза в сила от 1 януари 2013 година.