В Осло oбявяват лауреата на Нобеловата награда за мир

Свят

12-10-2012, 09:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази година за наградата претендират 231 кандидати

Името на лауреата на Нобеловата награда за мир за 2012 г. ще бъде обявено днес в Норвежкия нобелов институт в Осло, предаде "Фокус".


Наградата, която съгласно завещанието на Алфред Нобел се присъжда в норвежката, а не в шведската столица, се различава от останалите пет не само в географско отношение. Нейното връчване като правило е съпроводено от много по-голям обществен резонанс, тъй като имената на лауреатите са не само от сравнително тесния кръг на учени и литературоведи. Политическите събития и социалните процеси, в които участват хората, претендиращи за наградата, също често се оценяват много нееднозначно и затова днешното решение на норвежкия Нобелов комитет може да предизвика ожесточени спорове.


Пълният списък на номинираните за наградата, която често е определяна за най-престижната сред нобеловите награди, никога не се публикува предварително. Съгласно правилата той може да бъде огласен не по-рано от след 50 години.

 

Известно е все пак, че тази година за наградата претендират 231 кандидати, в това число 43 организации, което е с 10 по-малко от рекорда от 2011 г.


Предполага се, че тази година основателят на скандално известната организация „Уикилийкс” Джулиан Асандж отново ще бъде сред номинираните.


Експертите смятат американския политолог Джин Шарп, оценките за чиято работа съществено се разминават, за един от фаворитите. Авторът на редица книги, посветени на теорията и практиката на ненасилствената борба, е назоваван като един от главните идейни вдъхновители на „арабската пролет”. Именно Шарп заема първо място в списъка на най-вероятните кандидати за премията тази година, съставен от директора на Института за изследване на мира в Осло Кристиан Берг Харпвикен. Въпреки че тази организация няма непосредствено отношение към присъждането на наградата и самият той непрестанно подчертава този факт, неговото мнение широко се цитира.