Астрономи са открили диамантена планета

Булевард

12-10-2012, 09:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все още хората не са намерили начин как да продават скъпоценните камъни!

Учени съобщиха за съществуването на „диамантена планета” с размер два пъти по-голям от този на Земята, с осем пъти по-голяма маса, която обикаля около близка звезда, предаде агенция "Фокус".


Всъщност това не е първата диамантена планета, открита някога, но това е първата такава, която обикаля около звезда, подобна на Слънцето, и чиито химически състав е установен.


Откритието означава, че вече не може да бъде приемано, че далечните скалисти планети имат същите химически състав, слоеве, атмосфери или екосистеми, подобни на тези на Земята.


Планетата е била засечена за пръв път миналата година, но изследователите първоначално са приели, че химическият й състав е подобен на този на Земята.
Едва след по-детайлен анализ от френско-американски изследователски екип е било установено, че планетата е много по-различна от нашата.


„Изглежда тя е съставена основно от въглерод, като графит и диамант, желязо, силиконов карбид и вероятно някои силикати”, пишат авторите на изследването в изявление преди тяхното откритие да бъде публикувано в американското списание „Астрофизикъл джърнъл летърс”.