Марс продължава да ни изненадва

Булевард

12-10-2012, 10:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Кюриосити" направи поредното откритие

Марсоходът "Кюриосити" взе първите проби от повърхността на Червената планета. Анализът предизвика огромна изненада за учените.

Роботът използва механичната си ръка, лазер и спектроскопа КемКам (Chemical Camera), съобщи БГНЕС.

В съобщението на инженерите от Лабораторията по реактивно движение в Пасадена (Калифорния) се казва: "Кюриосити" за първи път взе в достатъчно голям камък с размери на футболна топка. След това с помощта на лазера и спектроскопа взе проба, като изпари неголяма част от камъка.

"Получените резултати от изследването на химическия състав със спектроскопа станаха огромна изненада", отбелязват от лабораторията. "Предполагахме съвсем друг състав, а този камък се оказа богат на метали като натрий и калий. В камъка се съдържа мозайка от отделни минерали с изобилие на цинк, хлор, бром. Засега се затрудняваме да съобщим възрастта на тези породи, но камъните напомнят на редки видове вулканични породи, които се намират на Хаваите".

Предварително можем да се говори, че са образувани при високо налягане и на места, на които е можело някога да присъства вода. Но дали е така?

Освен това учените уверяват, че намереният по-рано блестящ предмет няма да попречи на работоспособността на "Кюриосити".

"Предполагаме, че това е защитният екран, предназначен да пази корпуса и електрониката по време на кацането. Това може и да е елемент от комплекса за приземяване. Във всеки случай "Кюриосити" е здрав", казват те.

С дистанционното управление на апарата се занимават 24 специалисти от лабораторията. За всеки етап от придвижването е необходима изключително сложна програма и огромна концентрация, отбелязва сътрудникът на лабораторията на НАСА Браян Купър. Екипът от програмисти работи денонощно над компютърните кодове.