Китайски писател взе Нобела за литература

Арт и Стил

12-10-2012, 10:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Миналата година бе отличен шведският поет Томас Транстрьомер

Нобеловият лауреат за литература за 2012 година е Мо Ян от Китай.

 

С "магически реализъм" 57-годишният Мо Ян слива народни приказки, история и съвременни събития, се казва в мотивите на Нобеловия комитет.

 

„Чрез смесване на фантазия и реалност, исторически и социални картини, Мо Ян създава свят, който напомня по своята сложност на произведенията на Уилям Фолкнър и Габриел Гарсия Маркес, в същото време може да бъдат открити следи от старата китайска литература и словесната традиция", подчертават още от Шведската академия.

 

Ян е публикувал романи, кратки разкази и есета на различни теми, и въпреки неговия социален критицизъм, той е един от най-изтъкнатите съвременни автори в родината си, отбелязват от комитета.

 

В своите творби Мо Ян пише за своите младежки премеждия и началните си години от живота в провинцията, където е живял.

 

Ян, чието истинско име Гуан Мойе, е роден през 1955 година в китайската североизточна провинция Шандонг.

 

Mo Ян е определян като един от най-популярните на Запад китайски автори.
През 2005 г. сп. "Тайм" го обяви за "един от най-известните, често забранявани и широко плагиатствани китайски писатели".

 

Той ще получи и 8 милиона крони (1.2 милиона долара). Миналата година бе отличен шведският поет Томас Транстрьомер.

 

104 Нобелови награди за литература са раздадени от 1901 година насам. Награди не са били дадени в годините: 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, и 1943.

Общо 108 души са получили наградата за литература от 1901-2011 г. През годините 1904, 1917, 1966 и 1974 г. наградата се поделя от двама души.

 

Средната възраст на спечелилите през годините е 64 години. Най-младият нобелов лауреат за литература е Ръдиард Киплинг - печели наградата на 42 години през 1907 година. Най-възрастният лауреат е Дорис Лесинг, която през 2007 година печели наградата на 88 години.

 

Любопитен факт е, че Борис Пастернак печели наградата през 1958 година и я приема първоначално, но после я отказва заради режима в Съветския съюз.

"Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ.", обръща се Пастернак към Шведската академия.

 

Жан-Пол Сартр отказва почестите, и по-специално Нобеловата награда за литература през 1964 г.

 

Вчера Кралската академия на науките реши да връчи Нобеловата награда за химия за 2012 година на американците Робърт Лефковиц и Браян Кобилка. Те получават наградата за проучванията си на свързаните G протеин рецептори.

 

Във вторник Серж Арош от Франция и Дейвид Уайнленд от САЩ спечелиха наградата за физика във връзка с изследвания в областта на квантовите системи и по-точно „квантова оптика" - прецизен контрол на фотоните, основните звена на светлината.

 

В понеделник двама пионери в областта на изследванията на стволови клетки си поделиха Нобеловата награда за медицина и физиология - Джон Гърдън от Великобритания и Шиния Яманака от Япони.