СДС с "не" на референдума, отказа и на Плевнелиев

Политика

12-10-2012, 14:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зоват президента да сезира КС за законосъобразността на вота

Съюзът на демократичните сили отказа да участва в консултациите при президента Росен Плевнелиев за референдума за АЕЦ "Белене".

В писмо до държавния глава от "Раковска" 134 посочват:  "Изразяваме нашето категорично становище, че подписката на БСП за референдума е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не е от компетенцията на Народното събрание като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен".

Сините призовават Плевнелиев да се възползва от правото си да сезира Конституционния съд, който да провери законността на подписката на левицата и самото провеждане на референдума.

Според СДС проектът "Белене" е заченат на тъмно, обвит в корупция и зависимости, като референдум по този въпрос, освен противоконституционен, е и опит за прехвърляне на отговорност към българските граждани от политици, които не желаят да носят отговорност за своите действия.

СДС настояват президентът да преосмисли своята позиция за популяризиране и въвличане на политическите партии в дейности по референдум за АЕЦ "Белене".

"Ние от СДС сме длъжни да защитим интереса на дясно мислещите и свободни българи и нямайте съмнение, че ще предприемем всички необходими действия за бойкотиране и неучастие в референдума и заставянето на българските граждани да участват във взимането на неинформирано, манипулативно решение, обслужващо олигархични групи от българското общество", допълват те.