Засекретиха делото "Дачков Vs Борисов"

Крими

12-10-2012, 17:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Искът на журналиста е за 100 хиляди лева

Софийският градски съд гледа засекретеното дело по гражданския иск на журналиста Явор Дачков срещу премиера Бойко Борисов за обезщетение от 100 000 лева

"Делото се засекретява от съда, за да няма медиен шум по него, когато той е излишен", коментираха пред "Правен свят" тримата адвокати, които днес се явихав съда, за да защитават премиера Бойко Борисов.

Процесът е заради обвиненията на премиера от парламентарната трибуна, че Дачков е манипулирал записите по СРС-скандала около шефа на митниците Ваньо Танов и починалия при мистериозни обстоятелства по-късно бизнесмен Михаил Михов.

Записите станаха обществено достояние в началото на миналата година, а прокуратурата дълго се опитваше да разбере дали са автентични, или не, но така и не стигна до резултат.

Сега обаче гражданското дело е засекретено.

"Съдя господин Борисов за думите му, произнесени в Народното събрание, че съм манипулирал записите на разговори между него и Ваньо Танов, и между Ваньо Танов и Антоний Странджев и той от трибуната на Народното събрание ме обвини в манипулация и лъжа.

Това се отрази на нормалния ми професионален и личен живот и тъй като година след това прокуратурата и съдебните власти не се заеха с тези разговори, както би трябвало, реших да заведа граждански иск срещу Бойко Борисов. Искът ми е за 100 000 лева. Парите в случая са на второстепенно място, но не искам да изглежда, че е символично и затова държа на някаква сума, която трябва да заплати", коментира Дачков.