ЕС засилва още повече санкциите срещу Иран

Свят

12-10-2012, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спират се финансовите транзакции и вноса на газ

Посланиците на страните членки на ЕС се споразумяха за значително засилване на санкциите срещу Иран, насочено специално към финансовите транзакции с иранските банки, забраната на вноса на газ и на търговията, съобщи АФП.

Новият пакет от санкции, който според европейски дипломат е част от "много строго цяло", ще бъде одобрен в понеделник от външните министри на държавите-членки.

"ЕС ще реши за първи път да удари телекомуникационния сектор", по-специално компаниите от този сектор, подозирани, че подкрепят финансово режима, уточни дипломатически източник.

Всички финансови транзакции между европейските и иранските банки ще бъдат подложени на принципна забрана отвъд определен "сравнително нисък" праг, допълни източникът.

Все пак ще бъде възможно да се иска разрешение в някои случаи за плащане на разрешени търговски транзакции като купуване на храни, на медицинско оборудване или на техника за хуманитарни цели.

Освен това вносът на ирански газ също ще бъде забранен, мярка, която ще засегне малък обем, но ще се добави към забраната на вноса на ирански петрол, която влезе в сила през юли.

Предвидени са и други мерки като забрана за регистрирането на ирански кораби и замразяването на авоарите на тридесетина нови компании, главно в банковата сфера и петролния сектор.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"