Патриарх Максим се оттегля от поста?

Архив Пловдив

13-10-2012, 09:45

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според Устава той ще запази и всичките си привилегии

Светият синод свиква извънредно владиците на 16 и 17 октомври. Поводът за сбирката не е обявен официално, но според източници от духовенството много е вероятно патриарх Максим да се оттегли от поста и да посочи свой заместник. Главният секретар, епископ Наум, е предупредил всички митрополити, че трябва да са на линия и отсъствия от срещата не се приемат, съобщава вестник Преса.

По Устава на Българската православна църква титлата „патриарх” е пожизнена, но избраният може сам да пожелае да се откаже от нея по допустими от църковните канони причини. Ако това се случи, той ще носи титлата „Бивш патриарх Български” и обръщението към него ще остане „Блаженство”. Той ще запази и всичките си привилегии.

Най-вероятно патриархът ще се позове на здравето си, ако се стигне до отказването му от върховната църковна власт, прогнозират хора, близки до Светия синод. Наскоро Максим влезе в болница и въпреки че бе изписан в началото на октомври, всеки ден се нуждае от сериозни медицински грижи. Другият важен момент на извънредната сбирка на владиците ще е свързан с избора на заместник на патриарха. Според неофициална информация фаворит за поста е Сливенския митрополит Йоаникий, предава Дарик.