Данъкът по лихвите все пак остава

Най-доброто от печата

13-10-2012, 09:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преглед на печата от днес, 13 октомври

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове, съобщава под глава "Сега". Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10 процента. Според финансовия министър Симеон Дянков това не представлява облагане със задна дата. Според вложители обаче облагането по депозити и влогове, направени преди 1 януари, по същество е промяна по вече сключени договори с банките с уредени условия за лихвите. Текстовете на новите разпоредби вчера бяха внесени в Народното събрание, като се появяват черно на бяло за пръв път и не са съгласувани с никого, подчертава изданието. Данъкът върху лихвите по депозитите на хората не е бил сериозно обсъждан на заседанието на Министерски съвет в сряда. Това стана ясно от стенограмата, качена на сайта на кабинета, допълва по темата "Стандарт".

Прокуратурата ще разследва четирима бивши здравни министри - д-р Евгений Желев, д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов, извежда под глава "Труд". Причината е, че Сметната палата е открила "наличие на данни за престъпление" при осигуряването на лечение на пациентите на хемодиализа през периода 1 януари 2009 г. - 30 юни 2011 г. Направеният одит вече е предаден на главния прокурор Борис Велчев.

 Според челото на "Новинар" за 200 000 лв. се става българин. Чужденците, дарили тази сума към Националния иновационен фонд, ще имат право на гражданство. Това приеха депутатите на първо четене вчера с промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

Светльо Витков все повече заприличва на политик и по-малко на фронтмен, пише "Стандарт". Музикантът, е на път да учреди "Глас народен" споделя: "Партия, която още със създаването си има идея за коалиция, не е нищо повече от сателит и ролята й е да заблуди избирателите. Тези партии, които се харесват, ще си направят по една коалиция, а някои и тройки могат да врътнат. Въпрос на партийна воля и интереси. В учредителната си декларация записахме само един принцип и той е: "Интересите на България над личните и партийните." 

Дъжд от книги. Всякакви - класически, електронни, комикси, вестници, списания, енциклопедии, справочници, речници... Каквото ви хрумне в тази посока буквално ще вали от най-необичайните места във всекидневието на средностатистическия европеец, включително и в нашето, пише "Труд". Литература от всеки вид ще "дебне" от почни всеки ъгъл на обществените места - кина, магазини, кафенета, ресторанти. А в търговските центровe, дори и жп гарите задължително ще има библиотеки. В Европа като цяло, а и за всяка отделна държава приоритет ще станат литературните конкурси, акциите по масово четене и раздаване на писателски награди. Това е върхът на айсберга от мерки, които готви Брюксел за спасяването на Стария континент от незнанието и развиването на т. нар. функционална грамотност.

 "И научните институти ще вземат бонуси за качество", пише "Сега". Институтите в БАН с национално и европейско значение ще получават диференцирано финансиране по подобие на университетите, съобщи просветният министър Сергей Игнатов на тържеството по повод 143-тата годишнина от създаването на академията. Според него допълнителни средства ще получат 10-15 института. Министърът не се ангажира с конкретна сума, но по неофициална информация на "Сега" за бонусите вече са заделени между 5 и 10 млн. лв.

 

3 века гаранция ще има паметникът на Цар Освободител след реставрацията, анонсира на първа страница "Стандарт". Скулптори слагат нова метална конструкция в тялото на коня и сменят краката му. В тях от години зеят огромни пукнатини. Още през 1945 г. е взето решение за отрязване и подмяна на краката на коня. Липсата на пари обаче забавила реставрацията цели 67 години. Ако ремонтът беше отложен още малко, 5-тонният монумент можеше да рухне, заяви столичният зам.-кмет Тодор Чобанов. До 3 седмици паметникът ще заеме обичайното си място пред парламента, където е поставен преди 110 години.

Панагюрското злато - най-голямото движимо богатство на България може, да стане частна колекция, алармира на първа страница "24 часа". Павел Цветанков и сестра му Стефка Ангелова са завели безпрецедентно дело във Върховния административен съд. Двамата са наследници на откривателите на съкровището и искат да отдават златото под наем на музеите.