Добрите родители са по-важни от добрите учители

Животът

13-10-2012, 10:03

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Децата с голямо участие на семейството в не толкова добро училище се справят по-добре

Добрите родители са по-важни от добрите учители за академичен успех, установиха американски учени.

 

Родителите, които помагат с домашните, посещават училищни събития и четат приказки преди лягане, дават на детето си по-добър шанс за успех от тези, които разчитат само на учителите за постигането на добри резултати.

 

Изследването, в което участвали над 10 000 ученици, установило, че децата с голямо участие на семейството в не толкова добро училище се справят по-добре от тези в елитни училища, които обаче не се радват на внимание от страна на родителите си.

 

"Макар и училището, и семейството да са от значение, ролята на семейството е по-силна, когато става дума за академичен успех", заяви ръководителят на изследването д-р Тоби Парсън от Държавния университет в Северна Каролина.

 

"Лесно е да се смята, че учителите определят доколко успешни са децата ни в училище, академично и социално. Не трябва да подценяваме приноса на родителите, ако те са най-големите поддръжници на децата си и ги окуражават у дома", отбелязва Катрин Хил, директорка на британската благотворителна фондация "Грижа за семейството".