Изборът на нов съдебен инспектор ще е по-съкратена процедура

Политика

13-10-2012, 17:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът ще съкрати избора на главен съдебен инспектор. На Заседание на правната комисия в Народното събрание днес депутатите решиха процедурата да се проведе в рамките на един месец, съобщи "Медиапул"

Народните представители ще могат да номинират кандидати от 5 до 14 ноември. Времето за обществено обсъждане на кандидатурите ще е една седмица, а на 28 ноември ще се проведе изслушването на кандидатите пред депутатите.

На 5 декември ще се проведе гласуването. Процедурата по избор на членове на ВСС продължи два месеца и половина, а обществените организации получиха над месец да представят своето мнение за номинираните или да зададат въпроси.

Парламентът трябва да избере заместник на главния съдебен инспектор Ана Караиванова, чийто мандат изтича в началото на януари. Постът е ключов за съдебната система, защото този орган извършва всички проверки за нарушения в съдилищата, прокуратурите и следствените служби в страната.

За да бъде избран нов главен инспектор, трябва да има квалифицирано мнозинство от 160 депутатски гласа.

Номинираните ще могат да подадат имотните си декларации, като крайният срок е денят на изслушването им в комисията. Така може да се стигне до ситуация, в която нито депутатите, нито неправителствените организации да могат да зададат въпросите, които искат.

Изслушването няма да се предава пряко по националните радио и телевизия, както беше с кандидатите за Висшия съдебен съвет ВСС, а през парламентарния сайт.

Условията, на които трябва да отговаря бъдещият главен съдебен инспектор са идентични с тези за членовете на съдебния съвет. Той трябва да има високи нравствени качества, да е неосъждан и без досъдебни производства, да не е бил уволняван дисциплинарно, да има виждане за реформата в съдебната система, да не е корумпиран, да не е в конфликт на интереси, да не е уронвал престижа на юридическата гилдия и да може да докаже произхода на парите си.

В края на миналата година съставът на инспектората беше подменен, като процедурата, с която бяха избрани 10- те члена на институцията, стана нарицателно за непрозрачен избор. Без реален дебат и с усещането за предварителна договорка премина гласуването в парламента. А кандидатите бяха обявени малко преди крайният срок, без преди това да бъдат обсъдени.