"Десятък"-ът засяга богатите, успокоява Бойко

Политика

13-10-2012, 19:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите от данъка ще ли да отидат за заплати и пенсии

От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с предложението за данък "Десятък".

"След като е минало на Министерския съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания", каза Борисов.

"Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец", поясни премиерът.

"За успокоение на всички, на практика от тази налог не върху депозитите, а върху лихвите от депозитите, ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката", каза още Борисов.

По думите му тези пари ще отиват директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен