Българите без пари на лекар в Англия

Архив Пловдив

14-10-2012, 10:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Безплатното лечение ще е само при посещение на джипи

Българите и всички останали чужденци ще могат да се лекуват безплатно в Англия, нареди ръководството на британската здравна каса (Ен Ейч Ес). Новината зарадва българите и всички останали чужденци на територията на Острова, но разбуни духовете сред англичаните и лекарските среди в Англия, пише КРОСС.

Безплатното лечение ще е само при посещение на джипи. Лекарите в цяла Англия трябва да регистрират всеки чуждестранен пациент, тъй като противното би било „дискриминация". В това число се включват търсачите на политическо убежище, чуждестранните студенти и дори туристите, идващи на Острова за кратка ваканция. Веднъж след като се регистрират, те ще имат право на същите здравни грижи по линия на Ен Ейч Ес и ще могат да получават безплатни кръвни проби, инжекции, а в някои случаи дори безплатни лекарства по рецепта, пише „Телеграф”.

Новите правила ще дадат на чуждестранните   пациенти повече права, отколкото имат британците, коментира изданието. Те могат да бъдат върнати от лекаря, ако живеят на няколко метра извън неговия район. Появиха се и опасения, че наредбата ще направи още по-трудно вземането на час при джипи за местните жители. Вече половината пациенти не могат да си уредят посещение при доктора в рамките на 48 часа, сочи правителствената статистика.

Някои семейни лекари са бесни на наредбата и я описват като „харта за здравен туризъм". Те твърдят, че след като получат регистрация, за такива пациенти ще стане много по-лесно да отидат в болница за безплатно лечение на сума хиляди паунда.

Законът не дава право на чуждестранните пациенти да се лекуват в болница, освен ако не става въпрос за спешен случай, но болничните служители рядко проверяват самоличността им. Досега джипитата не бяха задължени да регистрират чужденците и много от тях връщаха пациентите, ако не покажат паспорт или документ с адресна регистрация. Но новите насоки, адресирани към всички английски лекари, ще променят това.

Миналата седмица журналистическо разследване на програмата „Панорама" на Би Би Си разкри, че служители, работещи в кабинети на джипита, вземат подкупи по 800 паунда, за да регистрират здравни туристи в списъка на лекаря. Един мениджър -Асиф Бът, който работи в Спаркхил, край Бирмин-гам, бе отстранен от поста си.

Националната директива обаче твърди, че би било дискриминационно за джипитата, ако не лекуват здравните туристи. Ен Ейч Ес - Лондон, която е една от четирите стратегически здравни агенции в Англия, подкрепи този съвет с по-нататъшни насоки, обясняващи, че те ще насърчават човешките права и общественото здравеопазване.