Ако Путин не дойде, Плевнелиев отлита за Москва

Политика

14-10-2012, 10:15

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бойко плаши Русия с излизане от "Южен поток"

Официално потвърждение на визитата на руския президент Владимир Путин в София все още няма. Ако руският държавен глава не дойде, тогава българският президент Росен Плевнелиев може да отлети за Москва.

Това се казва в кореспонденция от София на Николай Марченко, публикувана в онлайн изданието на вестник "Комерсант" и озаглавена "Борисов предизвика Владимир Путин".

Българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София.

След като "Росатом" преди месец предяви иск за неустойки на сума 1 милиард евро за провалилия се договор за АЕЦ "Белене", премиерът заяви, че ще обсъжда само с Путин и с никого другиго въпросите на руско-българското сътрудничество.

Министерството на външните работи на България официално е признало, че за момента не са получили потвърждение за визитата на Владимир Путин. "Графикът на руския президент може да бъде променен и той може и да не кацне в София", съобщиха от ведомството. От пресцентъра на българското правителство потвърдиха, че "няма утвърдена дата за визитата на Путин в София".

Според дипломатически източници, е имало устна уговорка за среща между Путин и Борисов в София, но датата на визитата все още не е утвърдена. Самото посещение не може да бъде отложено за по-късна дата от 15 ноември, крайният срок за подписването на инвестиционното решение по проекта за съвместна компания "Южен поток България". Ако руският държавен глава все пак не дойде в София и не изпрати свой представител, тогава президентът Росен Плевнелиев може да отлети за преговори в Москва.

Бойко Борисов заговори за предстоящата официална визита на Владимир Путин още през септември, тогава българският премиер съобщи, че има намерение да си поговори на "четири очи" с руския президент за неустойките по замразения проект АЕЦ "Белене". На следващия ден Кремъл опроверга информацията за подготвяна визита.

Бойко Борисов е обиден от "вероломния", според него, иск на "Росатом" за 1 милиард евро неустойки към българската НЕК. По-късно подчинените на Сергей Кириенко добавиха, че тъй като финансовото положение на НЕК не му позволява да се разплати с "Росатом", а дълговете й са големи, вместо с пари може да се плати с активи, които са собственост на НЕК. Всичките активи на българския енергиен холдинг се оценяват на едва 6 милиарда евро.

Напрежение зад кулисите на двустранната дипломация добави и българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, заявявайки, че София ще се срещне с "Росатом" в съда. Той обеща, "ако трябва, отново ще напляскаме руснаците". Българският министър на енергетиката потвърди, че София вече е готова за съдебния процес, включително и със "световно известна адвокатска кантора". Както вече "Комерсант" писа, България по идея на Дянков по-рано се отказа от строителството на петролопровода Бургас - Александруполис.