Военни шестват срещу пенсионната реформа

Общество

14-10-2012, 14:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Под звуците на маршове те казаха исканията си

Стотици военни излязоха на мирно шествие срещу пенсионната реформа в армията.

Под звуците на маршове като "Край Босфора", "Велик е нашият войник" и "Вятър ечи" протестиращите тръгнаха от Паметника на незнайния воин, преминаха през министерствата на финансите и отбраната и стигнаха до площад „Независимост".

"Можем да се обединим не само по повод на война. С днешното шествие искаме да покажем нашата съпричастност към това тежко положение, в което се намира България", каза майор Иван Милов, председател на легия „Раковски", която е организатор на шествието. Той припомни славни моменти от Балканската война, когато българските войни, окъсани и гладни, са умирали за България с песен на уста. 
Легия "Раковски" не приема предложението на министър Аню Ангелов за увеличаване на заплатите за сметка на въвеждането на възраст за пенсиониране - 52 години за младшия състав и 54 за старшия. Освен това не искат отпуските им да се мерят в календарни дни.
Милов прочете писмо от Емануел Жакоб, президент на Европейската организация на военните сдружения "Евромил". В него се изразява подкрепа към легия "Раковски" и организираното шествие. "В България продължават да се налагат ненужни ограничения върху правото на сдружаване на военнослужещите", се казва в писмото и се осъжда всеки опит за сплашване или репресия срещу членове на легията или на хората, присъствали на срещите, организирани от нея. От организацията заявяват, че ще следят отблизо ситуацията, засягаща българските военнослужещи и обещават, че ще информират при необходимост световната общност.

"Странното е, че Европа ни разбира и подкрепя и не тя е причината за въвеждане на нови правила за пенсиониране", подчерта Милов. Протестът бе подкрепен от синдиката на полицаите СФСМВР и от охраната на затворите, предаде "Стандарт".