Гледат делото за смъртта на Пламен Куцаров

Крими

14-10-2012, 17:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Той издъхна през януари 2009 година в буса на антимафиотите

Съдът ще гледа делото за смъртта на Пламен Куцаров на 15 октомври.

Софийски градски съд даде ход на делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров на 19 май миналата година.

Подсъдими са двама от служителите на ГДБОП тогава – Божидар Проданов и Ирен Вълев. Миналата година съдът конституира като частни обвинители родителите на Пламен Куцаров и прие за съвместно разглеждане граждански иск за 400 хиляди лева.

По време на делото стана ясно, че за смъртта на арестанта родителите му водят гражданско дело и срещу МВР от 2009 година.

На последното заседание Владимир Чипев от ГДБОП заяви, че подсъдимите са станали жертва на политическите страсти, които са се разгоряли. Чипев, който бе разпитан пред съда разказа, че по това време се е създало политическо напрежение и определи двамата антимафиоти като жертва на тези страсти.

Той разказа, че Куцаров е отведен в "Пирогов" в 21.05 часа, а дежурният по това време му казал, че в дневника на Института пише "ЕКГ права линия", а като час е записано 21.27 или 29 часа. Камерите обаче не са записвали, те били само за наблюдение. Владимир Чипев посочи, че Куцаров е приет късно и късно е бил интубиран.

В началото на 2009 година бе образувано емблематичното дело за полицейско насилие за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров.

Той издъхна през януари 2009 година в буса на антимафиотите, точно преди да му бъде повдигнато обвинение за съучастие в отвличане.

След две години разследване, едва през февруари 2011 година, Софийската градска прокуратура прати на съд двама антимафиоти от дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" (ПОТП) - Ирен Вълев и Божидар Проданов.

Те са обвинени, че са злоупотребили с власт и са причинили смъртта му по непредпазливост.