Лекуват ни безплатно на Острова

Архив Бургас

14-10-2012, 09:02

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

800 лири подкуп плащали емигранти за регистрация при джипи

Лекарите във Великобритания трябва да лекуват безплатно „здравните туристи“ с цел да допринасят за опазването на човешките права.

Това съобщи британският в. „Телеграф“, цитирайки предписание на Лондонската служба за здравна стратегия (NHS) – една от десетте регионални на Острова.

Според новите разпоредби британските джипита трябва да се погрижат и да регистрират всеки роден извън Острова пациент, потърсил тяхната помощ, за да предотвратят евентуална  дискриминация. В препоръката се казва, че на такава грижа са подложени всички чуждестранни студенти, бежанци, търсещи убежище и дори туристи, с кратък престой на Острова.

Регистрацията при джипитата ще позволи на всички тях да получат адекватна лекарска грижа като всеки британски гражданин. Както отбелязват от Лондонската NHS, националността не е важна за оказването на първа помощ, а изискването за паспорт може да бъде смятано като дискриминация. Няма изискване за периода на престой на чужденците на Острова, за да получат лекарска помощ.

Както отбелязват британските медии, т. нар. здравни туристи плащат средно по 800 лири подкуп, за да бъдат вписани в списъците на британските джипита. Сега е възможно всеки бездомник, чужденец или работник с временна виза да получи специален режим на регистрация при лекарите.

Предписанието естествено провокира недоволството, тъй като ресурсите не са безкрайни. Според цитирания от медиите практикуващ джипи в Бирмингам д-р Виякар Абръл няма никаква логика да се подпомагат такива пациенти, били те от Индия, Канада, САЩ или Източна Европа, защото когато един британец се окаже извън границите на родината си, той също не е лекуван безплатно.

Медиите припомнят случай от август, когато бременна в последния месец нигерийка е пристигнала в Манчестър, за да роди. 

Лондонската служба е с бюджет от 13 милиарда лири годишно и инвестира в стратегически здравни проекти в района на британската столица. Службата е създадена през юли 2006 г., като целта е да подобри качеството на здравеопазването и да предостави на пациентите адекватни грижи.