Борисов: Десятъкът удря богатите

Архив Бургас

14-10-2012, 09:04

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Нуждата от новия данък са малкото приходи в хазната, а приходите от него ще отидат за увеличаването на пенсиите,

Налогът върху лихвите от депозитите ще удари само хората, които имат много пари в банка. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен.

Нуждата от новия данък са малкото приходи в хазната, а приходите от него ще отидат за увеличаването на пенсиите, предаде "Стандарт".

Премиерът защити въвеждането на десятъка въпреки острата обществена реакция и критиката на икономическите експерти, и политическите лидери, която идеята срещна. Според Борисов удръжката от парите на хората ще е много малка и те не трябва да се притесняват.

"Да приемем, че хората с малки влогове са бедни - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец", сметна премиерът.

"Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания", припомни още Борисов. Според него причината за новия данък са малкото приходи в хазната.

При плоския данък от 10 %, който беше въведен от предишното правителство, е много трудно да правиш социална държава, заяви премиерът. Според него след като фирмите си приспаднат разходите, остават около 7 % за облагане, а всички искат да им се вдигнат доходите. В същото време на хазната са нужни още 130-140 млн. лв., за да се реализира обещаното вдигане на пенсиите, призна премиерът.

Около 590 милиона лева трябва да се дадат допълнително през 2013 г., за да се увеличат пенсиите средно с 9.3% от 1-ви април. Симеон Дянков обясни, че 220 млн. лв. ще се пренасочат като трансфер от данъците ни, а други 27 млн. ще дойдат от по-високите минимални осигурителни прагове. Още около 100 млн. лв. ще се съберат от повишаването на минималната заплата от 290 на 310 лв. и от ръста върху останалите доходи. Около 44 млн. лв. се очакват и от увеличаването на максималния осигурителен доход на 2200 лв. Общо обаче сумата от тези допълнителни приходи е малко под 400 млн. лв. Така не беше ясно откъде ще се вземат още 180 млн. лв. С приходите от новия налог обаче сметката излиза.

По-рано през деня обаче финансовият министър Симеон Дянков заговори за въвеждането и на нови налози.

До края на годината може да въведем облгане на печалбите от борса и от хазарат, заяви той пред Дарик. През следващия мандат пък можело да се мисли и за данък върху арендата от земя и други промени.