Спекуланти оскъпяват винетките двойно

Архив Бургас

14-10-2012, 09:09

Снимка:

segabg.com

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Проблем с доставките и отпечатаните количества стикери няма, но “мургави лица” и някои бензиностанции търсели лесна печалба

Има спекула с винетките. Това обяви пред “Труд” изпълнителният директор на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Според него проблем с доставките и отпечатаните количества стикери няма, но “мургави лица” и някои бензиностанции търсели лесна печалба за сметка на шофьорите.

Напоследък превозвачи масово се оплакват, че дневни и седмични стикери липсват в търговските обекти. Принуждават хората да купуват годишни стикери, а те могат да се ползват само до края на годината, алармира пред Агенция “Фокус” председателят на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара Койчо Русев. Сигналите на превозвачи за този проблем били петнайсетина.

“Имаме информация, че в района на Харманли и Свиленград има хора, които изкупуват еднодневните винетки от бензиностанциите и после ги препродават с надценка”, каза Лазаров. По официалната тарифа еднодневната лепенка за това товарен автомобил да използва пътищата е 13 лева. Спекулантите обаче събирали 10-13 евро от шофьори, за да ги снабдят с ценния стикер, обясни Лазаров. За да избегнат далаверата, той призова шофьорите да купуват само на регламентирани места.

Според него, за да се реши проблемът, било необходимо и бензиностанциите своевременно да обявяват в случай, че определен вид винетки е изчерпан. “Но най-лесно им е да кажат няма дневни и да продават стикери с по-дълъг срок, които са по-скъпи и от които комисионата е по-висока. От едните получават стотинки, а от другите - левове като печалба”, добави шефът на АПИ. Лазаров каза още, че ведомството му е готово да задоволи всички искания за стикери, но за целта трябвало да получи сигнал от дистрибуторите. “Нека ни се обадят, отпечатахме 100 000 допълнително”, добави той.

АПИ пусна и гореща телефонна линия, на която шофьори могат да подават сигнали за липса на винетки.

Номерът е 070013020. От ведомството са категорични, че проблем не би трябвало да има.