Бургазлии търсят навън работа като инженери, келнери, готвачи

Архив Бургас

14-10-2012, 09:49

Снимка:

авторът

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Кандидатите се бориха за 200 места, които чужди фирми от 8 европейски страни обявиха

Стотици бургазлии се пробваха за работа зад граница на международна борса, която се проведе в хотел „Аква” вчера.

Кандидатите се бориха за 200 места на келнери, камериерки, инженери и селскостопански работници, които чужди фирми от 8 европейски страни обявиха.

Изложението се провежда за втори път. Идеята е да се предложи алтернатива на сезонно заетите по родното море. Така след изтичането на договорите им те ще могат да намерят позиция в зимните курорти на други страни докато дойде следващото лято.

„Предимно млади хора в активна възраст търсят работа в селскостопанския сектор в Дания, защото все пак работата е физическа. Ресторантите „Макдоналдс” в Германия могат взимат хора на всякаква възраст. Единственото условие е да се знае език на комуникативно ниво. Има работни места, които изискват много голяма квалификация, като например готвачи-професионалисти за Норвегия. Тяхната заплата е 3  до 4 500 евро месечно”, каза за Burgasutre главен експерт към Агенцията по заетостта Елена Видинска.  До края на деня през гишетата на работодателите от всички страни преминаха 500 човека.

Най-голям глад за персонал изпитват 3,4 и 5-звездни хотели с добри локации. Предимство за кандидатите е и това, че всеки работодател е проверен и няма опасност да бъдат измамени. Плюс се оказа и липсата на възрастови ограничения, за определени позиции стажът изигра ключова роля за приемането на документите. Основно и задължително за всички свободни места беше чуждият език.

Най-много позиции обявиха работодатели от Германия. Техните предложения се радваха и на най-голям интерес.  В края на форума  на тяхната секция се бяха явили 148 души, а срещите с кандидатите продължиха.

„Интервютата продължават, не можем да върнем хората”, каза за Burgasutre главен експерт връзки с обществеността Красимира Дионисиева.

Германските работодатели търсят персонал предимно в областта на туризма за предстоящия зимен сезон. В Дания пък за селскостопанската индустрия. В Швеция има глад за инженери, а представителите на Словения приемаха кандидатури за заварчици, строителни работници и шофьори.

Офертите за Австрия също са сред предпочитаните. Заплащането за камериерки например е 1 300 евро минимум, готвачите взимат 2 500 евро. Това е чистото възнаграждение, в повечето случаи шефът осигурява квартира и храна, което допълнително стимулира желаещите за работа зад граница.

 Изисквания за основни езикови познания има дори към мераклиите, които ще заминат зад граница в селскостопанските ферми.

„Изискванията са квалификация, диплома, опит в повечето случаи, задължително владение на английски или немски език, в зависимост от страната, за която кандидатстват. Преди борсата бяха проведени телефонни интервюта за проверка на езикови познания”, обясни Видинска.

Миналата година за сезона в австрийските зимни курорти, който започва от октомври и продължава до април, са заминали 42 души. 25 от тях са получили предложение да останат на позицията и през лятото. За Дания пък благодарение на борсата са заминали най-малко 100 души, които са започнали работа през лятото в селскостопанските ферми.