Борисов: До май догодина Тракия стига до Бургас

Архив Бургас

14-10-2012, 12:52

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Той бе категоричен, че плоският данък няма да отпадне, тъй като данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и за бизнеса

"Само 2 дни е забавянето в работата по магистрала Тракия, така че до май месец ще стигне до Бургас", това заяви министър - председателят Бойко Борисов в Бургас днес.

"Всеки ден на българските граждани даваме, това което сме обещали – уникални училища, опери, магистрали, естакади, пречиствателни станции, археология, спортни бази, докато едните приказват, ние показваме", заяви премиерът. Той обясни, че сега фокусът е заложен върху увеличение на пенсиите и минималната работна заплата. На следващ етап обаче ще има увеличения и в други сектори, включително и при военните. "Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това", допълни премиерът.

Той бе категоричен, че плоският данък няма да отпадне, тъй като данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и за бизнеса. Според него обаче той не случайно бил въведен от кабинета на социалистите, защото бил несоциален.

Сред приоритетите на правителството Борисов очерта спортните бази, археологията, образованието и здравеопазването. Той бе изключително лаконичен пред бургаските медии, внимателно разгледа резултатите от ремонта на сградата и си тръгна доволен от видяното. Той обясни, че не е обиден на хората, напротив - всеки ден е сред тях.

"Това, че има няколко медии, чиито интереси не задоволяваме, не значи, че сме обидени на хората", уточни премиерът. 

Борисов пристигна в Бургас заедно с министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов за откриването на ремонтираната сграда на бургаската Опера. Преди това той мина и през Музикалното училище, което също бе основно реновирано по проект. 

"Това е за Станишев", допълни шеговито министър-председателят след като преряза лентичката на Операта и я пусна в джоба на сакото си.

Специално за него на сцената се качи шефът на Оперно-филхармоничното дружество Александър Текелиев, който запя "Многая лета".

"От 30 г. насам тази сграда не беше пипана, никой не може да получи естетическа наслада като седне на счупени столове в мърлява и мръсна сграда, чудя се как досега никой не се е сетил да направи някакъв ремонт, особено тук - в една от най-големите опери на Балканите", коментира министърът на културата Вежди Рашидов.

В ремонта на Операта бяха вложени 1,7 млн. лв. по ОП Регионално развитие, по която в цялата страна са заложени инвестиции за развитието на културната инфраструктура на стойност 56 млн. лв.

"А това, което правим в Бургас е много повече – инвестиции за над 300 млн.лв. в паметници на културата, развитие на културната инфраструктура, болници, детски градини, училища и разбира се пътища, подобряването на градския транспорт", допълни регионалният министър Лиляна Павлова.

"Точно преди 2 г. по същото време бяхме поканили почетния гражданин на Бургас Райна Кабаиванска. Много ми беше притеснено, защото минахме през един накъсан мокет, счупени седалки, лошо ремонтирани гримьорни, за тоалетните да не говорим. Сега на 12 декември сме поканили най-известната в света Моцартова опера от Виена. С голямо самочувствие можем да поканим световно известни изпълнители, защото сега нашата Опера изглежда блестящо", заяви кметът Димитър Николов.

След посещението си в Операта, Борисов и министрите му се отправиха към южното Черноморие, където днес бе пуснат ремонтираният път Ахтопол - Резово.