За какво тъ(р)гува ДПС?

Най-доброто от печата

15-10-2012, 07:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересните теми от печата за днес, 15 октомври

"За какво тъ(р)гува ДПС", коментира "Сега".

"Очаквам избирателят да реабилитира коалиционността като по-адекватния на условията на кризата модел за управление на България и всяка друга страна, която е в криза", каза вторият човек в ДПС Лютви Местан.

Знаем какъв ефект дават хвалбите на депесарите. Обратен ефект. Което дава сериозни шансове на еднопартийно управление.

Още едно-две изказвания в полза на "тройната" и току-виж лидерът на ДПС Ахмед Доган прибавил няколко процента към резултата на ГЕРБ. Предполага се, срещу съответно заплащане.

Когато Местан казва, че тройната коалиция е била управление на икономическия растеж, чуждестранните инвестиции и 13-ата заплата и пенсия, а сегашното управление е на икономическия застой, замразените заплати и изтеглянето на капитали от България, не е ясно дали незаработва точки за застоя.

Защото макар и да расте, погнусата от ГЕРБ все още не е достигнала нивата от времето на тройната коалиция според сондажите. И всяка добра дума за времето на безконтролния троен грабеж звучи като протегната ръка за партньорство с ГЕРБ.

Зимата е по-страшна от данък "Депозит", коментира в "Стандарт" Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг. Според нея много е преувеличено да твърдим, че данък
"Депозит", който се готви върху лихвите, може да катурне ГЕРБ.

Но трябва да си даваме сметка, че хората понасят доста тежки финансови удари по време на сегашното управление - заради стагнацията и икономическата криза.

Като цяло няма очакване, че хората ще посрещнат със симпатия какъвто и да било нов налог.
Още повече, когато става дума за период, в който имаме инфлационен натиск, трудности на домакинствата. Идва зима, когато по принцип се снижават стойностите на доверие, защото
хората трябва да понесат по-сериозни разходи в посока отопление.

Всичко това поддържа тенденция на спад на доверието в кабинета във всички политически лица от управляващата партия - и съответно в електоралния потенциал на ГЕРБ.

Два рекорда регистрира октомврийското проучване на общественото мнение, проведено от "ББСС-Галъп интернешънъл", отбелязва "Преса".

Първо: рекордно нисък е индексът на очакванията за материалното положение на семействата - минус 87 пункта. И второ: доверието в премиера Бойко Борисов е минус 16, тоест близо милион повече са избирателите, които имат негативна нагласа към него в сравнение с онези с позитивна нагласа.

Фактите са такива, че в оставащите 7-8 месеца до изборите реално, а не пропагандно позитивно изменение едва ли е възможно.

А единственото оптимистично мислене минава през осъзнаването на причината за трагедията ни като вътрешна, като наша си отговорност. Първо, България е страна на монополите, а няма по-мощен фактор за бедността от монопола.

Второ, степента на непрозрачност на управлението достигна минимум. Пълното публикуване на стенограмите от заседанията на Министерския съвет се оказа мощното средство никой да не вижда какво всъщност се решава и става.

Трето, нито едно правителство до момента не е било сериозно загрижено за състоянието на малкия и средния бизнес в страната. Настоящото правителство не прави изключение.

"ГЕРБ пак ще управлява. И с данък "лихви", прогнозира в интервю за "Труд" икономистът Владимир Каролев. По принцип той е против всякакво увеличение на данъчното бреме, защото в България се изземат данъци около 38% от всеки лев, а това е доста високо ниво.

Въвеждането на тези 10% означава да се въведе плосък данък върху всякакъв вид доходи, защото сега доходът от спестявания в банка не се облага.

Не отива на партия, прокламираща се за дясна, да въвежда леви мерки, при положение
че ние нямаме дългова криза. Един от проблемите при въвеждането на този данък е, че инвестициите ще бъдат по-малко, предупреждава Каролев.

На изборите догодина ГЕРБ ще разчита на едно единствено нещо, на което разчиташе и преди 4 г. - на личната харизма на Бойко Борисов и на нищо друго. Има хора, а те са доста, които, каквото и да направи ГЕРБ, докато Борисов й е шеф, ще гласуват за тази партия, смята той.

"Властта само констатира мизерията", коментира "Сега".

Изтече почти целият мандат, в който напук на всякакви европриоритети за регионалното развитие не бе свършено абсолютно нищо.

Призна го най-официално и премиерът, който обеща Северна България да стане приоритет, но през следващия мандат. Нищо хубаво не се случи и с доходите на хората. На фона на
катастрофалната картина по региони приказките за диференцирана минимална работна заплата са просто цинични. Цинизъм е министри да си играят на регионална политика, предлагайки диференцирана мизерия.

Идеята за различно ниво на минималната работна заплата може и да има почва някъде по света, както твърди финансовият министър Симеон Дянков, но в скромна по територия страна, която е на опашката по доходи в Европа, си е чиста проба подигравка.

При толкова гладни хора всякакви теоретични заигравки, че намалението на минималната заплата в бедни райони ще доведе до откриване на работни места, са обречени. Разговорът за развитие на регионите просто не може да тръгне от темата за по-ниски минимални заплати.