Мразя броколите, мразя ги! Но пък съм здрав

Животът

15-10-2012, 08:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ненавиждащите зеленчука имат ген, който ги пази от бацили

Хората, които мразят броколи и брюкселско зеле, са по-здрави, защото обикновено непоносимостта им към тези полезни зеленчуци се дължи на вкусов ген, който освен че ги прави по-чувствителни към леката горчивина, засилва имунната реакция, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени.

Носителите на този ген се справят по-добре с вирусите и бактериите, благодарение на химикали в носовете си. Затова откритието на учените от университета на Пенсилвания ще помогне за създаване на по-добри назални спрейове против болести.

Почти една трета от хората нямат тази специфична версия на вкусовия ген. За тяхно успокоение, чувствителността към горчиво не предпазва срещу всички болести. Притежателите на гена са по-застрашени от хроничен синузит.

Горчивината е един от най-дразнещите вкусове. За много хора, тя е неприятна. Други горчиви храни, които не се харесват на всички, са портокаловото сладко, маслините, корите от цитрусови плодове и цикорията.