Маршрутките в София – гробници на трупчета

Мисия София

15-10-2012, 07:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Метрото закрива линии: от 49 са останали 24

Старите и повредени маршрутки ще бъдат спирани от движение, за да се предотвратят нови инциденти като случаят със запалилия се по пътя към Витоша бус, който преди дни едва не взе жертви.

Пълната проверка на изправността на маршрутните линии в столицата е наредена лично от столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщава в. "Монитор".

Проверката ще продължи през следващите няколко седмици, а самите бусове ще се проверяват преди тръгване, при пристигане и дори при спирането им на междинни спирки.

Ще се следи и за нарушения, свързани с техническото състояние и документите на превозните средства и водачите. При констатиране на неизправност превозните средства ще бъдат спирани от движение до отстраняването на неизправността, като фирмата превозвач ще бъде задължена да осигури друг технически изправен бус, който да поддържа линията.

"В началото на другата година със сигурност броят на маршрутките ще се намали. Тези промени се налагат главно заради пускането на втория лъч на метрото", обяснява зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Маршрутките ще бъдат заменени с малки и удобни автобусчета, които ще превозват хората до даден квартал до станциите на метрото, както и до основните спирки на градския транспорт.

Идеята е да останат само тези линии, които обслужват селата, както и трасета, по които няма удобен градски транспорт и маршрутката е единственият превоз.

Според разчетите на превозвачите след пускането на подземната железница от "Обеля" до "Младост" броят на хората, които ползват маршрутки, е намалял с 60 на сто, а не с очакваните 30%.

От 49 маршрутните линии са останали 24,  а самите превозвачи прекратиха част от договорите си. Закрита се линии 4,19, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 36, а 1 и 46 се сляха.