Литва – "за" левицата и срещу нова АЕЦ

Свят

15-10-2012, 09:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Леви и социалдемократи с голяма преднина пред управляващите

Опозицията в Литва се очертава като лидер на парламентарните избори в изморената от икономии страна, сочат пърованачалните резултати от преброяването на гласовете.

Лявата Партия на труда събира 19.8% от вота, а лявоцентристските Социалдемократи получават 17.8% от гласовете, предаде АФП.

Резултатите на управляващите консерватори са по-добри от по-рано прогнозираните, като са събрали 16.7%, докато техните партньори от Либералното движение взимат 8.5%.

Литовците гласуваха категорично и срещу построяването на нова атомна централа в страната си в референдум с консултативни функции, който придружаваше законодателните избори.

61,57% отговориха с "не" на въпроса: "Съгласни ли сте с построяването на нова атомна електроцентрала в Република Литва?"

34,76% отговориха с "да". Става дума за частични резултати публикувани от Централната избирателна комисия, но участието надхвърля 50%, което бе необходимо условие за да бъде валидно гласуването, съобщи АФП.

Проектът за ядрена мощност във Визагинас трябва да замени реакторът на АЕЦ "Игналина", спрян през 2009 г. като изпълнение на условието за влизане на Литва в ЕС през 2004.

Въпреки катастрофата във Фукушима в Япония, дясноцентристкото правителство подкрепи проекта да бъде построена тази нова централа със своите две съседки Латвия и Естония, а литовският парламент узакони проекта през лятото.

През март т.г. бе подписан и концесионен договор с японско-американския консорциум между "Хитачи" и "Дженерал мотърс". За малка страна като Литва това е доста амбициозен план: с мощност от 1 358 мегавата бъдещата централа "Висагинас" ще има капацитет колкото и най-мощните реактори на Германия. И когато бъде построена, новата мощност не само ще покрива изцяло нуждите на страната, но и ще й позволи да се изнася електричество в съседните Естония и Латвия.

Консерваторите видяха в референдума, иницииран от опозиционните социалдемократи предизборен ход.

Правителството няма да бъде обвързано да спази резултата от консултативния референдум, но завоят наляво в Литва, избран на парламентарните избори в неделя може да натежи върху бъдещето на ядрената енергетика в тази страна, смятат анализаторите.