Сумиста: Не съм поемал поръчки за палежи и убийства

Крими

15-10-2012, 11:39

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се той да говори през целия ден

Не съм поемал поръчки за палежи, престъпления и убийства.

Това заяви соченият за лидер на престъпната група "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста.

Днес той започна да дава обяснения пред Шуменския окръжен съд. Очаква се Стоянов да говори през целия ден.

Адвокат Иво Найденов поиска преди да започнат частичните обяснения, на неговия клиент Петър Стоянов да му бъдат свалени белезниците. Това не е нормално за държава в ЕС, Стоянов не е животно, не е лице с висока степен на опасност, а нормален гражданин, който иска да защити себе си от обвинението на Шуменската окръжна прокуратура, каза още защитникът. От прокуратурата не възразиха, но тъй като други подсъдими са давала частични обяснения с белезници би се нарушила равнопоставеността. Единствено Васил Левски е бил разпитван от турците с вързани ръце, каза адвокат Николай Беров, а според адвокат Розалина Апостолова белезниците, с които стоят подсъдимите повече от една година, са позор за българското правосъдие. След съвещание съдия Димчо Луков постанови, че тъй като Петър Стоянов ще ползва бележи ще трябва да му бъдат свалени белезниците.

Сумиста започна разказа си с биографични данни. Каза, че е бакалавър от НСА и има две незавършени магистратури - в НСА и УНСС. Спечелил е над 100 медала като състезател по сумо. След това Стоянов говори за бизнеса си, като подчерта, че е упражнявал напълно легална дейност. Фирмата му "Вип Брокерс" била застрахователна, а "Виста 1" за разнос на минерална вода.

За трима от ключовите свидетели по мегаделото за поръчкови палежи, побои и убийства – Лозан Цеков, Георги Петков и Боян Джамалов, Сумиста разказа, че са работили за него, но нямал никаква представа, че имат страничен престъпен бизнес. "През 2010 година ме извикаха в полицията и ми казаха, че Боян се занимава с разпространение на наркотици, аз много се разочаровах. Извиках го, той отрече. Изгоних го и му казах да не стъпва повече в кафето ми", каза Сумиста. "С лихварство също не съм се занимавал, не знаех, че Боян се занимава с това. Моя е вината, че не съм си проверявал хората и затова сега съм на това дередже", каза още Петър Стоянов.

На подсъдимата скамейка по делото "Килърите" в шуменския съд са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са обвинени в поръчителство и изпълнение на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на телесни повреди на двама други, организирането на два палежа и взрив, притежание на незаконно оръжие. Според държавното обвинение, две от мокрите поръчки са наредени от бизнесмена Вълев, водач на убийците е президентът на федерацията по сумо Петър Стоянов, а останалите са негови подчинени.